Pielea copilului este mai sensibila si uneori sapunurile obisnuite o pot usca. De aceea recomandarile medicale sunt astfel:
- La bebelus evitati baile cu sapun; recomandata este apa calda cu cateva picaturi de ulei de masline extravirgin. Puteti folosi o data pe saptamana geluri de dus speciale pentru bebelusi. Atentie: nu folositi uleiuri esentiale sau aromaterapia la bebelusi.
- La copilul mare se recomanda un gel de dus cu pH neutru, poate usor acid si un burete neabraziv. Se recomanda dupa baie sa pulverizati pe corpul copilului ulei de masline si vitamina A. Puteti obtine amestecul astfel: la o ceasca de ulei de masline adaugati jumatate de sticluta de vitamina A uleioasa. Folositi amestecul dupa fiecare spalare a micutului. Se pulverizeaza in strat foarte subtire.
Se recomanda cel putin un dus pe zi. Daca micutul are activitati sportive sau care presupun transpirare, se recomanda dupa fiecare activitate de acest gen ca cel mic sa faca un dus.Parul
Se recomanda ca parul sa fie spalat cel putin o data pe saptamana, dar evitati sampoanele care contin borax sau alcali.
Organele genitale
Organele genitale se vor curata cu delicatete. Un caz particular il prezinta baieteii cand sunt mici, aceasta pentru ca pielea de la nivelul penisului nu se poate decola complet. Odata cu cresterea aceasta piele se desface tot mai mult. De aceea pentru a evita infectarile care sunt frecvente la acest nivel si care pot duce la fimoza, baietelul se spala delicat decoland usor pielea atat cat se poate si curatand atent zona.
Va recomandam sa cititi si articolul: “Fimoza la baietei – Ce este de facut?”
La fetita trebuie doar sa aveti grija in privinta himenului.
Unghiile
Unghiile copiilor trebuie taiate saptamanal. De asemenea trebuie sa pregatiti o periuta de dinti nefolosita sau o periuta mica cu peri moi cu care sa curatati pe sub unghii si eventual cuticulele copilului, mai ales in zona picioarelor unde se strang microbii si unde se poate “adaposti” ciuperca picioarelor.
Igiena orala
Igiena orala trebuie intretinuta zilnic. Chiar daca micutul nu se spala pe dinti dupa fiecare masa, macar dimineata si seara este obligatoriu sa isi curete dintii. De asemenea se periaza delicat si obrajii, dar si limba in timpul efectuarii igienei orale. Invatati copilul cum sa isi perieze corect dintii sau cereti sfatul unui specialist.
Invatati copilul sa isi spele des mainile, atat inainte cat si dupa folosirea toaletei, dar si inainte de a manca.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară