4 Iulie 2012 publicat în Mami 2 share-uri

In Romania, sunt mii de copii invizibili. Ei sunt copii care nu pot merge la doctor si la scoala, sunt copii care sunt abuzati sau care nu au acte de identitate, sunt copii care au la randul lor copii. Sunt copii care pot fi parasiti de parintii lor. Locul copiilor este in familie, dar 1 din 10 copii este in pericolul de a fi parasit. Este o cifra dureroasa si care reflecta doar o parte din realitatile din Romania.

Comunicat de presa

Conform datelor din teren, serviciile de prevenire sunt de cel putin 10 ori mai ieftine decat cele de protectie. Cu aceeasi suma de bani putem salva 200 de copii sau putem plati doar ingrijirea unuia singur.

In acest context, UNICEF a inceput anul trecut Proiectul Prima prioritate: niciun copil invizibil in parteneriat cu Directiile Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului si Institutiile Prefectului din judetele Bacau, Botosani, Buzau, Iasi, Neamt, Suceava, Vaslui si Vrancea si cu sprijinul Direcţiei Protecţiei Copilului din cadrul Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.

In cele 64 de comunitati selectate au fost identificati 12.000 de copii invizibili, iar in acest moment lucram pentru rezolvarea problemelor lor.

In cei doi ani de desfasurare a proiectului, UNICEF impreuna cu partenerii sai lucreaza pentru a dezvolta serviciile de baza din cele 64 de comunitaţi. Aceasta implica si angajarea unui asistent social in fiecare comunitate, prin prezenta caruia copiii aflaţi la risc pot fi ajutaţi la timp.

Kudika Tarot

Asistentii sociali impreuna cu actorii locali (primari, medici, asistenti, invatatori si profesori, preoti, politisti) ajuta deja acesti copii invizibili.

De exemplu, un asistent social a ajutat un tata sa isi ia acasa copilul parasit de mama intr-un centru de plasament. Fiind inconjurat de dragostea tatalui si a bunicii, Vladut este un copil vesel, care abia asteapta sa mearga la scoala la toamna.

Mai sunt insa multe lucruri de facut si este nevoie de importante resurse financiare pentru ca Proiectul Prima prioritate: Niciun copil invizibil sa poata continua si sa fie extins in beneficiul celor mai vulnerabili copii. De aceea, UNICEF cu sprijinul Realitatea TV organizeaza in perioada 23 iunie – 23 iulie 2012 campania de strangere de fonduri Niciun Copil Invizibil.

Foto: Shutterstock.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri