31 Decembrie 2012 publicat în Mami 49 share-uri

Profesorii si parintii au o misiune grea: formarea si educarea copiilor. Ce influente au mijloacele tehnice actuale: televizorul, internetul asupra acestui proces de educatie?

Educatia copiilor si influentele mass-media

Virgiliu Gheorghe - Despre educatia copilului in era televizorului si a calculatorului!

Idei din conferinta: " Traim intr-o societate in care suntem invadati de tehnologie si intr-un timp foarte scurt ne-am obisnuit cu aceasta; sesizam doar ca ne doare capul, suntem mai nervosi, nu mai avem timp de nimic, copiii nu mai stiu ce este ascultarea, nu mai au pace, liniste.

Televizorul, internetul schimba interactiunea dintre oameni, schimba perceptiile asupra lumii. In trecut, familia, comunitatea, Biserica erau factorii formatori ai conceptiei omului despre lume; astazi, aceasta imagine este formata, inainte de toate, de televizor (mass-media).

Omul se realizeaza in temeiul comunicarii: nu comunicam, nu iubim, ne simtim nefericiti, de aceea azi a crescut atat de mult rata depresiei.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Majoritatea femeilor cred că încă nu există egalitate de gen în România Cazul Ana Morodan mi-a amintit că ar trebui să fim mai atenți la nevoile emoționale ale copiilor, ale elevilor și ale studenților noștri Art Safari Kids se întoarce cu un program nou de artă pe gustul copiilor: ateliere, cursuri intensive și tururi ghidate

Toti copiii discuta pe internet (facebook), dar peste 50% din comunicare se bazeaza pe limbajul non-verbal, al trupului si doar 10-15% din comunicare se bazeaza pe cuvinte. De aceea, comunicarea pe internet este o comunicare incompleta, frustranta, care te arunca spre un mai mare consum, pentru ca nu aduce satisfactie. Cu cat comunici mai mult pe internet, cu atat esti mai golit launtric si mai insetat de comunicare.

La televizor copiii se uita din primii ani de viata. Media in Romania, este de 4 ore/zi (in ce priveste internetul, poate fi mai mare). Ce se intampla cu creierul unui copil care se uita la televizor?

La nivelul creierului se instaleaza undele alpha, atunci cand copilul priveste la televizor. Aceasta activitate a creierului (cu unde alpha) se regaseste in starile hipnotice, de reverie, in cazul consumului de droguri, al somnolentei.

8 ore de somn fără telefoane: Sfaturi practice pentru părinți și copii Școala Încrederii începe o Revoluție în Educație și încurajează românii să spună STOP bullyingului și violenței în școli VREAU SĂ CRESC SĂNĂTOS!

Undele alpha nu caracterizeaza procesele de gandire, de analiza critica, ci procesele de relaxare, gandire pasiva. Creierul unui copil "crescut" la televizor "se invata" inactiv si cere inactivitate (unde alpha), pe care o regaseste in distractie, filme, muzica, erotism. De altfel, cei care conduc astazi lumea, nu au nevoie de oameni care sa gandeasca si sa-si puna probleme.

Un alt efect este scaderea activitatii emisferei stangi si chiar scaderea dezvoltarii ei. Emisfera stanga este responsabila de gandirea matematica, logica, de lecturare. Copiii care petrec multe ore la televizor vor gasi invatatul si cititul dificile, pentru ca le scade capacitatea neuronala de a invata si de a citi.

Un alt fenomen descoperit de cercetatori, este faptul ca emisferele cerebrale, care sunt interconectate prin corpul calos, nu comunica, atunci cand copilul priveste la televizor, deoarece activitatea neuronala este inactivata la nivelul corpului calos. Astfel copilul ajunge sa fie " greu de cap", sa inteleaga greu.

A patra conferință Autentic va avea loc pe 30 mai 2023 Cazurile de depresie cresc dramatic la copiii cu vârsta între 11 și 14 ani și la adolescenți (Anchetă) Durex România lansează SafeToPlayHub, cea mai mare campanie de educație sexuală de la noi din țară

Deasemenea, cortexul prefrontal, responsabil de atentie, initiativa, concentrare, planificare, organizare, controlul emotiilor, comportamentelor si instinctelor este afectat in momentul in care copilul obisnuieste sa priveasca la televizor. Urmarile sunt: deficitul de atentie, scaderea motivatiei (de a invata), scaderea controlului comportamentului (agitatie, hiperactivitate, nervozitate) si instinctelor: bulimia, erotismul.

Copilul invata mai bine prin imitatie decat pe cale rationala, de aceea va fi mai inclinat sa face ce vede la televizor, decat ceea ce i se spune in familie sau la scoala.

Cercetarile au aratat ca a scazut rata performantelor scolare la baieti, in comparatie cu fetele, dar si ca exista o legatura intre aceasta scadere si consumul crescut de jocuri pe calculator si pornografie, in cazul baietilor, in comparatie cu fetele.

Parenting constient (mindful parenting) – recomandari si sfaturi 3DUTECH dă startul concursurilor naționale de 3D design & printing pentru elevi și profesori. Roboții, principala temă din acest an RoboWave, robotul educațional construit de echipa Națională de Robotică a României cu sprijinul companiei Wave Studio, a câștigat două campionate internaționale

Mass-media (televizor, internet) nu a crutat nici fetele, promovand modelul feminin hipersexualizat, astfel incat fetitele sunt incurajate sa-si vada trupul ca pe un obiect sexual. Asa se explica rata crescuta a depresiilor, problemelor de alimentatie, anxietatii si scaderea interesului pentru scoala ( in paralel cu cresterea interesului pentru imagine), in cazul fetitelor.

 Despre educatia copilului in era televizorului si a calculatorului ( II )

Foto fr si main: By sakkmesterke /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri