Somnul si oboseala mamelor – informatii generale
Aparitia unui copil modifica rutinele cu care parintii erau obisnuiti, iar cele legate de somn sunt unele dintre cele mai afectate. Nevoile constante ale unui nou-nascut, apoi ale unui bebelus, ii impiedica pe parinti sa se odihneasca asa cum erau obisnuiti. Cei mici au nevoie sa fie hraniti la cateva ore, sa fie schimbati, alinati, lucruri care fac imposibila o noapte de somn neintrerupt. In plus, in ciuda vechii zicale “a dormi ca un bebelus“, copiii mici nu dorm asa cum ne-am astepta.
Intr-o anumita masura, odihna insuficienta este un aspect inevitabil al vietii de parinte. Insa privarea de somn sau tulburarile de somn nu ar trebui lasate sa devina un stil de viata.
Numeroase studii au aratat ca parintii, in special mamele, sunt o categorie vulnerabila la privarea de somn. Un studiu publicat in 2019, in jurnalul Sleep, la care au participat 4659 de parinti germani, a aratat ca durata somnului si satisfactia legata de somn nu revin la nivelurile dinainte de sarcina decat dupa 6 ani de la nastere. Citeste continuarea articolului pe mamisicopilul.ro
Sursa foto articol: Natalia Deriabina/ shutterstock.com
Dincolo de nopțile nedormite – Inegalitatea tăcută cu care se confruntă comunitatea LGBT+
Studiu: 11% dintre români nu merg niciodată la evenimente culturale! Lipsa timpului și a banilor sunt principalele motive
Frica de stomatolog, o realitate ignorată: 75% dintre români se plâng de o sănătate orală proastă - sau foarte proastă
Între un copil de 14 ani și un bărbat de 40 de ani NU există o relație de iubire. Nu a fost o poveste de dragoste. A fost abuz.