Cauza depresiei postnatale
Cauzele aparitiei depresiei postnatale nu sunt pe deplin elucidate, existand mai multe opinii printre specialisti.
Teoriile includ:
1 Teoria biologica: depresia postpartum este favorizata de modificarile hormonale (progesteronii, estrogenii, prolactina, hormonii tiroidieni) si biologice care au loc vreme de 9 luni in organismul mamei.
2 Teoria psihologica: depresia postpartum este favorizata de anumite intamplari traumatizante din trecut sau din prezent:
- Tulburari psihoafective, psihoze
- Lipsa suportului familial
- Lipsa increderii in fortele proprii
- Conditii socioeconomice precare
- Evenimente traumatice
- Violenta in familii
- Stres-ul si evenimentele stresante
Tratamentul depresiei postnatale
Depresia postnatala trebuie mai intai diagnosticata pentru a putea fi tratata. Metodele de tratament includ psihoterapie, suport emotional din partea familiei si consiliere specializata din partea medicilor. In cazurile severe se poate recurge la terapie medicamentoasa.
Psihoterapeutul, medicul, duhovnicul sau orice persoana de incredere trebuie sa ajute proaspata mamica sa inteleaga motivele “ascunse” ale depresiei si cum sa-si gestioneze actiunile si sentimentele.
sursa foto:shutterstock
Dincolo de nopțile nedormite – Inegalitatea tăcută cu care se confruntă comunitatea LGBT+
Studiu: 11% dintre români nu merg niciodată la evenimente culturale! Lipsa timpului și a banilor sunt principalele motive
Frica de stomatolog, o realitate ignorată: 75% dintre români se plâng de o sănătate orală proastă - sau foarte proastă
Între un copil de 14 ani și un bărbat de 40 de ani NU există o relație de iubire. Nu a fost o poveste de dragoste. A fost abuz.