28 Octombrie 2013 publicat în Mami 1 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Educarea familiei este esentiala in ceea ce priveste diabetul zaharat, in conditiile in care diagnosticarea precoce a bolii este posibila inainte de aparitia complicatiilor specifice diabetului, la fel ca si prevenirea ei.

Cauzele diabetului zaharat la copii

Cele mai comune cauze sunt cele autoimune, atunci cand organismul nu mai recunoaste celulele pancreatice secretate de insulina ca fiind "self" (ale lui) si le ataca pentru a le distruge, el percepandu-le ca fiind "non-self" (straine). Organismul elimina, prin urmare, propriile celule sanatoase din cauza unei "confuzii" cu care se confrunta.

In acest caz, tratamentul care se impune este insulina, deoarece copilul nu mai are rezerva viabila de celule pancreatice care sa produca insulina proprie.

Bineinteles, cauzele pot fi uneori si de natura genetica, un copil care are un parinte diabetic avand, la randul sau, nesansa de a mosteni boala. Diabetul zaharat se mosteneste incrucisat -- de la tata la fata
si de la mama la baiat, iar riscul de a-l mosteni creste considerabil daca ambii parinti sunt diabetici.

In cele din urma, exista si cauze idiopatice -- necunoscute. De foarte multe ori se intalnesc cazuri in care copilul este diagnosticat cu diabet zaharat fara sa fi avut pe nimeni, niciodata, in familie cu
acesta boala si fara sa fi suferit de o infectie virala care ar fi putut sa-i slabeasca sistemul imunitar.

Tratamentul

Parintii trebuie sa isi asume faptul ca tratamentul diabetului zaharat de tip II nu este un angajament de moment, ci pentru tot restul vietii. De aceea, copilul diagnosticat cu diabet zaharat tip II trebuie sa
se adreseze impreuna cu familia medicului specialist de diabet, nutritie si boli metabolice, pentru managementul acestei afectiuni.

Diabetul zaharat de tip II la copii se trateaza prin dieta si prin antidiabetice orale, iar mai apoi si prin insulina si impune supravegherea de catre un adult. De altfel, este recomandat ca intreaga familie
sa fie implicata in sustinerea schimbarii stilului de viata a copilului si sa sustina practicarea exercitiilor fizice o ora pe zi.

In plus, un plan de alimentatie corecta si echilibrata este absolut necesar pentru obtinerea unei greutati optime si a unei glicemii cat mai apropiate de cea normala.

Foto tratament pentru bebe@Shutterstock.com

Cititi si:

O persoana din 10 sufera de diabet in Romania 2013

12 Tratamente naturiste de ameliorare in diabet

7 Alimente bune pentru diabet si beneficiile sportului in aceasta boala

Aboneaza-te la NewsLetter-ul Kidz pentru a primi mai multe informatii despre parinti si copii.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri