Multe dintre mamici se confrunta cu complicatii atunci cand alapteaza. Mameloanele dureroase, infundarea canalelor galactofore si mastita se numara printre cele mai comune complicatii ce pot afecta o proaspata mamica.
Infectia sanului este adesea cauzata de golirea extrema a sanului de lapte; germenii si bacteriile isi fac loc in canalele galactofore prin micile eroziuni sau fisuri ale mamelonului. In plus, imunitatea scazuta a mamei datorata stresului sau alimentatiei inadevcate poate favoriza infectia.

Cand sanul este infectat, el este dureros, sensibil la atingere, tare, umflat, rosu si cald, uneori pot aparea chiar frisoane. Acestea sunt semnele tipice ale unei infectii.

Tratamentul mastitelor consta in antibiotice, analgezice, repaus la pat, aport crescut de fluide. Alaptatul nu trebuie oprit, deoarece el are rolul de a impiedica infundarea canalelor galactofore. Baile caldute in cada se pot dovedi folositoare, deoarece sanii plutesc, iar presiunea exercitata asupra lor este minima in apa.

Infectiile trebuie tratate temeinic, deoarece altfel exista riscul aparitiei abcesului mamar. Abcesul este extrem de dureros, sanul este mult umflat si la palpare se simt mici zvacnituri. Daca abcesul progreseaza, medicul iti poate prescrie antibiotice sau chiar o interventie chirurgicala.

Un articol de Simona Prodanoiu


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri