In general un antrenament se incepe cu exercitiile cardio (mers rapid pe banda si bicicleta pentru pregatirea genunchilor, foarte important acest aspect), apoi alergare. Acestea au rolul de a mobiliza depozitele sanguine din ficat si splina (prin contractia capsulei acestor organe, de aceea uneori simtiti o durere acuta la nivelul abdomenului, fie in dreapta – ficat – fie in stanga – splina). De asemenea sunt deschise capilarele musculare si astfel toate grupele de muschi devin pregatite pentru efort, pentru lucru. Altfel riscati intinderi musculare si tendinoase pana la rupturi sau chiar desprinderi de tendoane, situatii destul de grave si din pacate deloc rare. Cati sunt cei care au lucrat forta si nu au facut o febra musculara puternica in care regiunea respectiva s-a umflat (rupturi cu edeme)?
Dupa exercitiile cardio se fac cele pentru tendoane (aerobic in general), pentru eficientizarea elasticitatii acestora, pentru ca ulterior sa se face exercitiile de forta in care contractia puternica a muschiului va trage de tendoanele care il insera de oase. De aceea cei care fac exercitii de forta fara cardio si pregatirea tendoanelor risca desprinderi tendinoase sau pur si simplu nu pot efectua exercitiile. Se lucreaza apoi forta in cadrul exercitiilor care implica mai multe grupe musculare, ca in final sa se treaca la aparate si sa se lucreze izolat. Sunt instructori care recomanda aparatele tarziu, abia dupa formarea unui tonus mucular in decursul a mai multor sedinte la sala de fitness.
Pentru a intelege mai bine efectele rutinei in programul de exercitii si lipsa rezultatelor cititi articolul: “Depaseste faza de platou din programul de slabire”.
Sursa: Healthy.ro
Citeste si alte articole pe Healthy. Noi iti recomandam:
Cele cinci secrete ale longevitatii
Cum sa slabesti focalizat in zona coapselor si feselor
Detoxifiere si silueta cu doua plante minune
De ce ajung femeile din România la psiholog. ”Trăim într-o cultură în care femeia e învățată să pună nevoile celorlalți înainte”
Metroul bucureștean scurtează drumul spre prevenția cancerelor asociate infecției cu HPV
“Love Fair”, târgul caritabil care schimbă soarta animalelor fără stăpân
Țările din Europa în care se fac cele mai multe transplanturi de celule stem. Pe ce loc e România?