Specialistii in domeniu recomanda ca raportul general sa fie urmatorul: la 1 pedeapsa (ex: “nu te uiti la TV, nu iesi azi afara, este exclusa pedeapsa corporala! ) sa-i dai aproximativ 4 recompense (care pot fi materiale dar mai ales incurajari, laude, aprecieri, etc.). Atat de importante sunt aprecierile, incurajarile parintilor pentru dezvoltarea increderii in sine la copil! Pe scurt: 1 “rece”- 4 “calde”!
Fiti generosi cu aprecierile, incurajarile si “zgarciti” cu critica si pedeapsa! Daca sunteti nevoit sa mai pedepsiti, fiti atent sa “dregeti busuiocul” acordand recompense suficiente( atunci copilul stie ce a gresit si ce a facut bine, pantru ca-I si explicati DE CE il pedepsiti si DE CE il recompensati)! Fiind laudat mai des, incurajat, el va avea mai multa incredere in el, ceea ce constituie punctul principal al educatiei unui copil.
Nu uita ca tu ai fost copil, stii deja cum este, il poti intelege mai bine pe copil prin aceasta experienta; el nu a fost parinte, nu poate sa te inteleaga bine; asadar fii mai empatic, ingaduitor cu propriul copil.
In final, va urez mult succes in misiunea dumneavoastra foarte importanta de PARINTE “MODEL” pentru COPILULUI VOSTRU “SPECIAL”, “MINUNAT” (el este o “minune”, binecuvantare pentru voi, nu-i asa?) .
El te “modeleaza” pe tine ca parinte, iar tu, ca parinte, il transformi pe copil in ceva “special” prin iubirea, educatia, rabdarea si intelegerea ta!
Autor: Psiholog Cutov Mihaela
Sursa: psiholife.ro
De ce ajung femeile din România la psiholog. ”Trăim într-o cultură în care femeia e învățată să pună nevoile celorlalți înainte”
Metroul bucureștean scurtează drumul spre prevenția cancerelor asociate infecției cu HPV
“Love Fair”, târgul caritabil care schimbă soarta animalelor fără stăpân
Țările din Europa în care se fac cele mai multe transplanturi de celule stem. Pe ce loc e România?