Sunt unele lucruri pe care trebuie sa le cunoasteti atunci cand decideti sa urmati o dieta daca doriti ca aceasta sa dea rezultate. In primul rand trebuie sa fiti constienti ca orice dieta trebuie corelata cu sanatatea. Astfel regimurile care mizeaza pe infometare sau sunt foarte limitante din punct de vedere al varietatii alimentare cu siguranta va vor afecta sanatatea, iar un organism bolnav nu mai poate fi controlat in sensul in care va doriti.
Apoi nu toate dietele pot fi potrivite pentru organismul vostru ci trebuie sa le adaptati in functie de stilul de viata. Spre exemplu daca sunteti persoane active care umblati mult pe jos sau care aveti un program sportiv regulat trebuie sa mizati mai mult pe dietele care aduc un aport suficient de proteine. Daca insa aveti un stil de viata sedentar se recomanda dietele bazate pe fructe, legume si lactate, bogate mai mult in fibre si mai sarace in proteine.Deasemenea trebuie sa va inarmati cu rabdare. Dietele fulger care promit eliminarea multor kilograme intr-un timp record sunt de evitat, avand urmari negative asupra sanatatii, de lunga durata iar unele dintre acestea apar la mult timp de la dieta-minune. Pentru a afla mai multe detalii despre urmarile negative ale dietelor fulger va recomandam sa cititi articolul: “Afla care sunt efectele slabirii rapide”. Pentru ca tot vorbim despre dietele fulger ar mai trebui sa cunoasteti ca o slabire sanatoasa inseamna eliminarea intre doua si trei kilograme pe luna, in functie de inaltime. Pentru persoanele cu un surplus mai mare de kilograme este posibil ca in prima luna sa elimine mai multe kilograme decat cele permise, insa este normal.
Mai trebuie sa cunoasteti ceva: informatii despre calitatea alimentelor. Astfel sunt alimente care contin glucide, insa nu toate aceste glucide se absorb, ci un anumit procent, descris sub forma indicelui glicemic. Mai exact alimentele ar trebui sa fie alese in functie de indicele lor glicemic. Un alt aspect se refera la tipul grasimilor pe care le contine un aliment, bune fiind cele saturate prezente in uleiuri naturale (de masline, de porumb etc.), dar si in carnea de peste, pui si in unele vegetale. Combinarea alimentelor este esentiala pentru o buna digestie dar si pentru a evita depozitarea lipidelor in tesuturile grase. Recomandat este sa evitati asocierile dintre glucide si grasimi sau proteine - de exemplu cartofi prajiti (glucide si grasimi) cu friptura (proteine). In general carnea si grasimile se asociaza cu legume care au un indice glicemic scazut. Pentru a afla mai multe informatii despre indicele glicemic al celor mai consumate alimente va invitam sa cititi articolul: “Dieta indicelui glicemic”.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară