Odata cu inceperea scolii tot mai multi parinti se confrunta cu refuzul scolar al copiilor lor. Daca in clasele mici acesta dispare mai mult sau mai putin sub insistentele si presiunile parintilor, in clasele mai mari, mai ales in liceu, refuzul scolar este foarte frecvent, inclusiv in tarile foarte dezvoltate cum este SUA. Un sondaj general realizat in SUA a demonstrat ca 1 din 4 copii prezinta refuzul scolar.
Ce este refuzul scolar?
Refuzul scolar reprezinta evitarea copilului sau adolescentului sa mearga la scoala. Refuzul scolar a fost intial denumit ca fobie scolara fiindca unii copii fac chiar crize “de isterie”, de nervozitate atunci cand parintii incearca sa-i oblige sa mearga la scoala, insa s-a renuntat la acest termen de fobie pentru ca de fapt frica sau acest refuz puternic nu se refera la scoala in sine, ci la ceea ce i s-ar putea intampla copilului acolo, iar motivatia care sta ascunsa in spatele refuzului scolar este cea care ghideaza tipul de terapie care i se va aplica micutului sau adolescentului.
Care sunt cauzele refuzului scolar?
Cauzele refuzului scolar sunt multiple, fiind diferite pentru fiecare copil in parte, orice copil avand situatia sa proprie familiala, sociala si educationala. Cele mai frecvente cauze ale refuzului scolar pot fi:
- Letargia terminarii vacantei, parerea de rau ca trebuie sa renunte la joaca si odihna pentru a invata sau a se trezi de dimineata, ideea ca va fi obligat sa se prezinte in fiecare zi la scoala;
- Nu ii place un profesor, manifesta sentimente de teroare la ora lui si refuza sa mai mearga la scoala
- A fost amenintat;
- Nu s-a incadrat in colectivul colegial, acestia rad de el sau pur si simplu nu a reusit sa-si faca prieteni;
- Divortul sau alta cauza a lipsei unui parinte;
- Nu se ridica la nivelul de invatare pe care il doresc parintii, acestia criticandu-l mereu, copilul avand senzatia ca ceea ce face nu este bun, ii scade stima de sine. Pe de alta parte in situatii ca acestea si adultii reactioneaza la fel, chiar daca este vorba despre alt plan, cui ii place sa faca ceva care niciodata nu ii iese?
- Teama de a ramane singur;
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice