Odata cu inceperea scolii tot mai multi parinti se confrunta cu refuzul scolar al copiilor lor. Daca in clasele mici acesta dispare mai mult sau mai putin sub insistentele si presiunile parintilor, in clasele mai mari, mai ales in liceu, refuzul scolar este foarte frecvent, inclusiv in tarile foarte dezvoltate cum este SUA. Un sonsaj general realizat in SUA a demonstrat ca 1 din 4 copii prezinta refuzul scolar.

- Ii e teama sa nu cumva sa se imbolnaveasca;

- Fobie sociala;

- Alternativa distractiei – cauza cea mai frecventa la adolescenti care prefera sa mearga cu prietenii in barul de langa liceu decat sa fie prezenti la ore;

- Depresia;

- Drogurile sau alte activitati care creaza dependenta, anturajul nefavorabil.

Cum se manifesta refuzul scolar?

Nu este greu de identificat, copilul pur si simplu face orice numai sa nu ajunga la scoala. Fie minte ca se duce dar are o multitudine de absente, fie gaseste orice tip se scuza inainte de a merge la scoala: este bolnav, il doare capul, burta, are stari de voma, plange, tipa, urla, fac crize de nervozitate, santajeaza, ameninta, orice numai sa nu mearga.

Cum se trateaza refuzul scolar?

Tratarea refuzului scolar poate fi deosebit de dificila in functie de cauze (de exemplu drogurile reprezinta cea mai dificila cauza pentru tratament), de aceea sunt specialistii in terapia copiilor, psihologii care merg pe terapia cognitiv-comportamentala, cea mai indicata in refuzul scolar (psihanaliza se pare ca nu a avut efecte). Se fac jocuri de intarire, de recapatare a increderii de sine, se pot combina terapii, toate acestea in functie de cauza care duce la refuzul scolar. Ca sfaturi generale pentru parinti, cearta, criticile, strictetea prea mare fata de copil (programul “de armata”) ii cresc acestuia si mai mult refuzul scolar. Ca parinti trebuia sa fiti prieteni cu copiii vostri si sa le intelegeti nemultumirile, dar totodata sa-i sustineti, promiteti-le din cand in cand o surpriza daca sunt ascultatori, nu-i criticati la cea mai mica greseala si nu uitati ca fiecare copil este priceput la ceva anume, are aptitudinile sale, poate nu este stralucit la matematica, dar poate are calitatile unui bun narator. Daca refuzul scolar al copilului este grav se recomanda consultatia psihologica (accentuez terapia cognitiv-comportamentala, nu toti psihologii o cunosc si o aplica, verificati pregatirea psihologului unde mergeti).


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri