Greturi, oboseala, picioare grele … Sarcina aduce, mai mult sau mai putin, stari de rau zilnice cu care viitoarele mamici se descurca difici, mai ales daca sunt la lucru. Voi incerca sa va dau cateva sfaturi de conciliere a vietii profesionale cu sarcina.
Nu este recomandat sa lucrez pe perioada sarcinii?
In principiu, nu este adevarat, deoarece sarcina nu este o boala. Trebuie doar luate cateva precautii, deoarece, in functie de avansarea sarcinii, pot aparea diferite riscuri. In primele trei luni, nu exista nicio contraindicatie. Doar greturile si durerile abdominale va pot deranja. In cel de-al doilea trimestru, contractiile sunt intensificate de activitate. Persoanele care lucreaza in picioare si cele care cara diverse greutati trebuie sa fie atente, pentru ca sunt mai expuse decat femeile care lucreaza la birou, riscand un avort involuntar tardiv. In cel de-al treilea trimestru, exista riscul unei nasteri premature din cauza contractiilor.
Exista trucuri care sa ma faca sa ma simt mai bine la serviciu?
Evitati sa purtati greutati (inclusiv copiii, prin casa) si faceti pauze sistematic. Fiti atente la tinuta dvs. Daca aveti dureri de spate, mergeti la piscina, deoarece inotul intareste musculatura dorsala. Daca lucrati in pozitia asezat, intindeti-va si ridicati picioarele, incepand cu cel de-al doilea trimestru, pentru a evita umflarea acestora. Incepand cu cea de-a sasea luna, incercati sa nu lucrati incontinuu in picioare. Pentru a evita foamea, luati la birou fructe si batoane de cereale si inmultiti pauzele de masa.
Fractionarea meselor permite de asemenea evitarea incarcarii peste masura a stomacului, si astfel veti scapa de greturi. In sfarsit, daca aceste probleme apar, nu ezitati sa consultati un medic sau o asistenta in domeniul obstreticii. In astfel de situatii, nu trebuie sa pregetati sa cereti de indata sfatul specialistilor.
Cum sa evitam oboseala?
Ideal este sa dormiti bine. Culcati-va devreme si treziti-va cat mai tarziu posibil. Asezati o perna sub picioare in timpul noptii pentru ca acestea sa fie mai la inaltime. Reduceti cat de mult posibil timpul petrecut in mijloacele de transport. Ajungand acasa dupa o zi de lucru, oferiti-va timp de odihna, pentru a recupera. Odihna este obligatorie pentru a putea impaca sarcina si activitatea profesionala. Deci, pentru cele mai active dintre voi, diminuati ritmul activitatilor casnice si implicati-va sotul in sarcinile zilnice!
Trebuie sa evitam deplasarile in interes de serviciu?
Deplasarile cresc riscul nasterilor premature, deoarece provoaca contractii. Din acest motiv, va recomandam sa reduceti ritmul. De altfel, mijlocul de transport indicat este avionul (inainte de cea de-a saptea luna de sarcina) sau trenul, pentru traseele lungi.
Autor: Stefania
Sursa: informatiiprofesionale.ro
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară