De multe ori diverse afectiuni afecteaza si sistemul cardio-vascular, putand fi infectii, dezechilibre hormonale, semne ale oboselii cronice, de reactie la stres sau chiar semne ale bolilor proprii sistemului cardio-vascular. Din pacate nu toate aceste patologii au manifestari evidente, simptome care sa-l supere pe pacient si sa-l determine sa se prezinte la medic, de aceea una din masuratorile care se iau in mod uzual in cabinetul medicului este tensiunea arteriala, indiferent de motivele pentru care pacientul a ajuns la cabinet.
Ce este de fapt tensiunea arteriala?
Tensiunea arteriala este redata de presiunea sangelui pe peretii arterelor. Aceasta tensiune depinde de mai multi factori:- De starea de hidratare a organismului (deshidratatii sunt hipotensivi, adica au tensiunea mai mica decat normalul);
- De forta de contractie a inimii;
- De elasticitatea peretilor arteriali (in hipercolesterolemie de exemplu colesterolul se depune in peretii arterelor si acestea isi pierd elasticitatea, devin rigide si produc secundar cresterea tensiunii arteriale, iar daca peretii arterelor se ingroasa de la depunerile de lipide se ingusteaza lumenul vasului si se pot produce ischemii si infarcte in zonele irigate de artera respectiva).
- De gradul de filtrare renala, spre exemplu in insuficienta renala se produce hipertensiune fiindca organismul nu reuseste sa elimine intr-un ritm optim apa din organism.
- De echilibrul unor hormini care activeaza musculatura din peretii arterelor si le contracta, producand cresterea tensiunii etc.
- De gradul de vascozitate a sangelui; acesta depinde atat de hidratare, cum spuneam mai sus, dar si de elementele figurate (celulele) sanguine, spre exemplu sunt boli ca leucemia care cresc vascozitatea sangelui, dar si alte patologii.
Ce reprezinta cele doua valori masurate?
Se considera ca tensiunea arteriala prezinta un maxim si un minim, masurate in milimetri coloana de mercur (mmHg). Maximul tensiunii arteriale coincide cu momentul incordarii inimii, cand aceasta expulzeaza sangele in artere in timpul sistolei ventriculare (tensiunea sistolica), iar minimul este reprezentat de relaxarea cardiaca, atunci cand sangele patrunde in inima in timpul diastolei (tensiunea diastolica).
Unde poți bea apă de la robinet în România? Harta cu locuri care oferă apă potabilă gratuit
Dincolo de nopțile nedormite – Inegalitatea tăcută cu care se confruntă comunitatea LGBT+
Studiu: 11% dintre români nu merg niciodată la evenimente culturale! Lipsa timpului și a banilor sunt principalele motive
Frica de stomatolog, o realitate ignorată: 75% dintre români se plâng de o sănătate orală proastă - sau foarte proastă