Ivestigatiile mamare sunt intotdeauna utile mai ales daca se fac cu regularitate, deceland in timp util o patologie mamara care, depistata precoce, poate fi vindecata inclusiv daca este de natura canceroasa.
Orice femeie ar trebui sa isi evalueze periodic sanii atat prin diverse investigatii, cat si prin autoexaminarea saptamanala. Pasii autoexaminarii trebuie sa cuprinda toate cele cinci cadrane mamare, precum si evaluarea principalelor statii gangionare de drenaj limfatic mamar. Pentru mai multe informatii va invitam sa cititi articolul: "Autoexaminarea sanilor – primul pas in depistarea patologiilor mamare".Printre principalele metode noninvazive de investigare a patologiilor mamare se numara ecografia mamara, indicata inaintea varstei de 40 de ani, mamografia - indicata dupa 45 de ani, dar si termografia si, mai nou, sonoelastografia.
Ecografia mamara este o procedura nedureroasa, rapida, care permite investigarea glandei mamare active si care poate decela intr-o masura mai mare sau mai mica posibilele patologii mamare. Mamografia are o acuratete mare in decelarea tumorilor mamare, insa prezinta ca inconvenient faptul ca este irelevanta sub o varsta mai mica de 40 de ani, este dureroasa si iradianta, ceea ce inseamna ca nu poate fi repetata prea des.
Termografia este si ea o investigatie neinvaziva a sanului, cu o acuratete mare privind patologiile sanului si care nu supune pacienta unor riscuri considerabile.
Ce reprezinta sonoelastografia?
Sonoelastografia este o metoda neinvaziva de investigare a tesutului mamar inventata de specialistii ecografi japonezi de la Compania Hitachi Medical Systems. Aceasta metoda prezinta marele avantaj ca nu iradiaza glanda mamara, putand fi efectuata oricat de des, fara a impune riscuri patologice pacientelor.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară