29 Martie 2010 publicat în Mami 58 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Balonarea, meteorismul sau bolborismele sunt simptome care deranjeaza un numar mare de persoane, caracterizandu-se printr-un disconfort abdominal ce poate fi usor sau greu de tolerat, uneori devenind deja ca o stare cronica de discinfort care deranjeaza si dauneaza calitatii vietii persoanelor suferinde.

Balonarea, meteorismul sau bolborismele sunt simptome care deranjeaza un numar mare de persoane, caracterizandu-se printr-un disconfort abdominal ce poate fi usor sau greu de tolerat, uneori devenind deja ca o stare cronica de disconfort care deranjeaza si dauneaza calitatii vietii persoanelor suferinde.

Cauzele balonarii pot fi patologice sau functionale. Cauzele patologice se refera la acele afectiuni digestive, factori infectiosi sau inflamatii care au, printre alte efecte, si pe acela de a produce balonarea. Cazele functionale nu au la baza patologii, ci doar un stil de viata si o alimentatie inadecvata. Va invitam sa cunoasteti cativa din cei mai frecventi factori ce duc la balonarea functionala cu care probabil cu totii ne confruntam cel putin o data in viata.

Alimentele prea fierbinti sau prea reci
Mucoasa tubului digestiv este destul de sensibila si reactioneaza si ea la stimulii puternici, cum ar fi alimentele prea reci sau prea fierbinti. Se recomanda sa mancati caldut sau la temperatura camerei. Reactiile tubului digestiv la aceste alimente care au temperaturi in cele doua extreme este de a produce contractia reflexa si haotica a musculaturii intestinale care in final duce la balonare.

Bauturi carbogazoase
Bauturile carbogazoase aduc un plus de aer in stomac si intestine care nu va putea fi controlat prin peristaltismul normal (miscarile contractile) al intestinelor. Astfel ca respectiva persoana va ajunge sa aiba un abdomen destins si o senzatie de presiune cu bolborisme la nivel intestinal.

Fast-food
Mancarurile de la fast-food sunt intens calorice si contin totodata mai multe tipuri de nutrienti, dintre care o cantitate foarte mare de grasimi. Toate acestea ingreuneaza digestia si duc la balonare.

Guma de mestecat
Guma de mestecat consumata frecvent produce balonare fiindca stimuleaza activitatea intestinelor, pacalite ca vor primi mancare. Astfel peristaltismul se produce in gol si se secreta in exces sucurile digestive.

Sosuri
Sosurile grase, maioneza, smantana, provoaca o evacuare a sucurilor biliare mai mare, ingreuneaza digestia, ii prelungesc timpul si nu fac decat sa afecteze functiile gastrice. Desigur, consumate ocazional nu prezinta riscuri.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri