IN ACEST ARTICOL:
Alergiile apar adesea in copilarie sau in adolescenta, fiind mai rar intalnite in cazul adultilor. Alergiile au caracer regresiv, urmand sa dispara sau sa se atenueze odata cu inaintarea in varsta. Insa unele alergii pot fi suficient de agresive incat sa puna viata pacientului in pericol.Alergia la penicilina este una dintre cele mai intalnite alergii la medicamente.

Alergiile apar adesea in copilarie sau in adolescenta, fiind mai rar intalnite in cazul adultilor. Alergiile au caracer regresiv, urmand sa dispara sau sa se atenueze odata cu inaintarea in varsta. Insa unele alergii pot fi suficient de agresive incat sa puna viata pacientului in pericol. Alergia la penicilina este una dintre cele mai intalnite alergii la medicamente.

Care sunt cauzele alergiei la penicilina?

Alergia la penicilina se manifesta in cazul persoanelor care in general prezinta un fond atopic, cauzlele acestor alergii nefiind elucidate, dar se pare ca este implicata ereditatea. Alergiile reprezinta un raspuns exagerat al sistemului imunitar la substante care nu sunt atat de puternic alergene si la care multe alte persoane nu reactioneaza. Aceasta hipersensibilizare se caracterizeaza prin formarea unor anticorpi la primul contact cu substanta alergena, urmand ca la al doilea contact organismul sa reactioneze promp la adiministrarea acelei substante, putand induce chiar socul anafilactic.

Cum recunoasteti alergia la penicilina?

Alergia se poate manifesta cu simptome de la simple la severe in cazul administrarii de penicilina:
- Eruptii cutanate;
- Mancarimi ale pielii;
- Umflarea fetei si a limbii (este o urgenta medicala, umflarea limbii putand obstrua caile respiratorii, producand asfixie);
- Soc anafilactic (se contracta puternic caile respiratorii astfel incat persoana respectiva simte ca se sufoca si scade mult si brusc teniunea arteriala, fiind nevoie de asistenta medicala de urgenta pentru a salva viata pacientului);
- Laringita;
- Greturi, varsaturi, diaree;
- Dureri de cap etc.

Alergia se poate manifesta nu doar pentru penicilina, ci si pentru alte substante antibiotice din clasa penicilinelor, cum ar fi:
1. Amoxicilina;
2. Ampicilina;
3. Dicloxacilina;
4. Nafcilina;
5. Penicilina V;
6. Penicilina G.

Se poate totodata ca persoana alergica la peniciline sa fie alergica si la alte antibiotice din clasa cefalosporinelor, o clasa de antibiotice cu formula chimica inrudita cu a penicilinelor.

Medicul trebuie sa testeze un antibiotic pentru a vedea sensibilitatea pacientului. Se fac astfel treste intradermice, adica se injecteaza o cantitate minimala de antibiotic in pielea antebratului, iar daca organismul dezvolta alergie, atunci local, in zona intepaturii, se va dezvolta o reactie alergica puternica, aparand un fel de bubita umflata, cu aria larga, care poate sa si manance. Se pot incerca si alte antibiotice din aceeasi clasa sau din clase inrudite.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri