Stiati ca bebelusii au mai multi neuroni decat noi, adultii? Ne nastem cu un numar extrem de mare de celule nervoase, de ordinul miliardelor, dar in fiecare zi pierdem cateva zeci de mii. Mai importante decat numarul sunt insa conexiunile dintre neuroni si modul in care se structureaza aceste conexiuni.
Stiati ca puiul de om este cel mai neajutorat pui?! Ganditi-va ca alti pui trebuie sa se ridice si sa mearge in picioare la numai cateve ore de la nastere pentru a nu fi hrana pentru alte animale sau pentru a nu fi lasati in urma. Puiului nostru ii ia mai mult de un an sa invete sa mearga. In plus, organismul lui nu e adaptat sa traiasca in afara burticii de aceea are nevoie de o temperature controlata, de haine speciale, de o alimentatie speciala si atent controlata. Dar e al nostru si il iubim.In primii doi ani din viata, stimulandu-l prin joc si miscare, putem asigura bebelusului nostru o buna dezvoltare a creierului si o coordonare buna a acestuia cu membrele si cu restul corpului si putem pune bazele dezvoltarii aptitudinilor sociale, emotionale si cognitive.
Putem considera programul de gimnastca bebelusului sanatos sau altfel spus babygym ca pe o investitie in viitorul copilului nostru. Pe langa oxigen si alte substante nutritive fara de care creierul nu poare trai, miscarea este si ea o hrana pentru creier. Si tot ca o hrana pentru dezvoltarea creierului actioneaza si informatiile pe care acesta le primeste de la organele de simt: ochi, urechi, nas, limba si piele. Creierul preia aceste informatii, le prelucreaza si elaboreaza raspunsuri adaptative.
Pielea este cel mai mare organ de simt si masajul actioneaza direct asupra ei. In primele luni de viata masajul are ca scop relaxarea asupra bebelusului, ajutandu-l sa se odihneasca mai bine, sa manance mai bine, sa relationeze si deci sa se dezvolte mai bine. Il va ajuta sa-si relaxeze membrele si sa se intoarca pe burtica. Din acest moment incepe o noua etapa de dezvoltare in care bebelusul capata treptat controlul asupra miscarilor capului si incepe sa se coordoneze. Va incepe sa descopere lumea dintr-o cu totul alta perspectiva.
Cu ajutorul unor exercitii simple personalizate de catre specialistii-kinetoterapeuti MotherHood Center pentru copilul tau, exercitii de stimulare combinate cu masajul putem ajuta bebelusul sa invete, una dupa alta, toate etapele de dezvoltare. Fiecare noua achizitie motrica inseamna tonifierea musculaturii, diversificarea experientelor, adaptarea la stimuli noi si ca o suma, dezvoltarea creierului copilasului si ca un bonus extraordinar o imagine de sine pozitiva.
Si tot pe termen lung un bun inceput poate constitui baza pentru o educatie in spiritul unei vieti sanatoase in care miscarea, indiferent sub ce forma este practicata, are un rol important. Copilul curios si dinamic are sanse mai bune sa devina un adult orientat catre o viata sanatoasa si catre succes.
Kinetoterapeut Ruxandra Manaila – Specialist kinetoterapia copilului mic, MotherHood Center
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară