14 Iulie 2010 publicat în Mami 3 share-uri

Cancerul de col uterin ocupa din pacate un loc de top in randul maladiilor feminine, fiind situat pe locul doi ca mortalitate dupa cancerul mamar. Insa exista si o veste buna: cancerul de col poate fi prevenit si chiar poate fi vindecat daca este depistat precoce, iar toate acestea depind in primul rand de de voi, de cum va ingrijiti si de cata importanta acordati sanatatii voastre.

Care sunt principalele cauze ale cancerului de col uterin?

Pentru a intelege mai bine ce reprezinta aceasta maladie va propun o mica incursiune anatomica. Uterul se afla in continuarea vaginului si prezinta mai multe portiuni. Partea ce continua imediat vaginul, fiind mai ingusta, poarta numele de col (gat) uterin, ca apoi sa se continue cu corpul uterin. Uterul prezinta o mucoasa constituita din tesul epitelial cilindric, pe cand mucoasa vaginala este alcatuita din tesut epitelial pluristratificat pavimentos (nekeratinizat). Ca urmare exista doua tipuri de tesuturi diferite, cel al mucoasei vaginale si cel al mucoasei uterine, iar locul de trecere de la epiteliul pavimentos la cel cilindric (zona de jonctiune cum ii spune in limbaj medical – jonctiunea cilindro-scuamoasa) se afla chiar la nivelul colului uterin pe care il imparte in doua portiuni:
- Exocolul, care este situat spre vagin si este vizibil la examenul ginecologic cu valve;
- Endocolul, situat spre uter, nefiind vizibil la examenul ginecologic uzual cu valve.

Pentru ca aceste doua tipuri de tesuturi epiteliale se intalnesc brusc, exista riscul ca in zona de jonctiune, prin reactiile celulare care au loc, sa se dezvolte atipii. Astfel, majoritatea cancerelor de col iau nastere la acest nivel jonctional.

Care sunt cauzele cancerului de col uterin?

Medicii n-au reusit sa desluseasca exact cauzele cancerelor, insa au observat o mare legatura intre anumite activitati sau stiluri de viata si incidenta cancerelor. In cazul cancerului de col uterin sunt enumerate mai multe cauze si majoritatea sunt cele care produc leziuni la nivelul colului:
- Inceperea precoce a vietii sexuale - cand celulele colului nu au ajuns la maturitatea lor si sufera de timpuriu atipii;
- Sexul violent;
- Igena precara, atat in privinta femeilor cat si a barbatilor; se recomanda sa nu efectuati spalaturi vaginale decat la indicatia medicului ginecolog;
- Parteneri sexuali multipli;
- Avortul;
- Sarcini multimple; s-a observat cresterea incidentei cancerului de col la femeile cu sarcini multiple fata de nulipare (femei care nu au nascut niciodata):
- Frecvente infectii vaginale (candidoza) sau boli cu transmitere sexuala;
Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Durex România lansează SafeToPlayHub, cea mai mare campanie de educație sexuală de la noi din țară Vitality Club dă startul sezonului estival de 1 mai cu evenimentul Grill & Chill Luna MAI 2023 – mai mult din tot ceea ce ne dorim. Luna cu vibrația lui 3 are o energie divină și manifestări creatoare. Avem datoria Bucuriei în această lună!  

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri