Pentru a intelege mai bine ce reprezinta aceasta maladie va propun o mica incursiune anatomica. Uterul se afla in continuarea vaginului si prezinta mai multe portiuni. Partea ce continua imediat vaginul, fiind mai ingusta, poarta numele de col (gat) uterin, ca apoi sa se continue cu corpul uterin. Uterul prezinta o mucoasa constituita din tesul epitelial cilindric, pe cand mucoasa vaginala este alcatuita din tesut epitelial pluristratificat pavimentos (nekeratinizat). Ca urmare exista doua tipuri de tesuturi diferite, cel al mucoasei vaginale si cel al mucoasei uterine, iar locul de trecere de la epiteliul pavimentos la cel cilindric (zona de jonctiune cum ii spune in limbaj medical – jonctiunea cilindro-scuamoasa) se afla chiar la nivelul colului uterin pe care il imparte in doua portiuni:
- Exocolul, care este situat spre vagin si este vizibil la examenul ginecologic cu valve;
- Endocolul, situat spre uter, nefiind vizibil la examenul ginecologic uzual cu valve.
Pentru ca aceste doua tipuri de tesuturi epiteliale se intalnesc brusc, exista riscul ca in zona de jonctiune, prin reactiile celulare care au loc, sa se dezvolte atipii. Astfel, majoritatea cancerelor de col iau nastere la acest nivel jonctional.
Care sunt cauzele cancerului de col uterin?
Medicii n-au reusit sa desluseasca exact cauzele cancerelor, insa au observat o mare legatura intre anumite activitati sau stiluri de viata si incidenta cancerelor. In cazul cancerului de col uterin sunt enumerate mai multe cauze si majoritatea sunt cele care produc leziuni la nivelul colului:
- Inceperea precoce a vietii sexuale - cand celulele colului nu au ajuns la maturitatea lor si sufera de timpuriu atipii;
- Sexul violent;
- Igena precara, atat in privinta femeilor cat si a barbatilor; se recomanda sa nu efectuati spalaturi vaginale decat la indicatia medicului ginecolog;
- Parteneri sexuali multipli;
- Avortul;
- Sarcini multimple; s-a observat cresterea incidentei cancerului de col la femeile cu sarcini multiple fata de nulipare (femei care nu au nascut niciodata):
- Frecvente infectii vaginale (candidoza) sau boli cu transmitere sexuala;
12 sfaturi pentru a preveni cancerul de col

- ALTE ARTICOLE DESPRE:
- avort
- cancer
- cancer col
- col uterin
- ginecologie
- preventie
- rana pe col
- sex
- viata sexuala
Cum facem față provocărilor în noul sistem educațional? Sfaturile unui psiholog pentru elevi, părinți și profesori
Buton de panică conectat la 112 pentru victimele violenței domestice
Zile libere plătite pentru părinți în situația suspendării sau limitării activității didactice
Studiu: Sub 80% dintre persoanele infectate cu SARS-CoV-2 prezintă anticorpi detectabili