IN ACEST ARTICOL:
Se tot vorbeste despre utilitatea si necesitatea testului Papanicolau, insa ce reprezinta acesta mai exact? Ne-am propus sa lamurim in articolul curent cele mai frecvente intrebari despre testul Babes-Papanicolau. In primul rand trebuie sa stiti ca locul doi ca mortalitate dupa cancerul mamar il ocupa cel de col uterin si totusi exista si o veste buna � ambele cancere depistate la timp pot fi vindecate! Papanicolau iti salveaza viata!
Categoriile acestui sistem privesc tipurile de modificari celulare, gradul lor de extindere si invazivitate. Iata cum se intepreteaza frotiul:

Normal
Celulele biopsiate au aspect normal, nu s-au evidentiat modificari ale formei, structurii si pozitiei acestora.

Modificari celulare reactive – celule atipice cu semnificatie nedefinita
Aceasta inseamna ca celulele biopsiate prezinta modificari fata de normal, dar aceste modificari nu se numara printre cele precanceroase. Cel mai frecvent aceste modificari celulare apar in cadrul infectiilor ca cele cu levuri, Chlamydia, herpes, insa nu se poate sti exact care este infectia din analiza frotiului ci vor fi necesare analize suplimentare de diagnistic diferential.

Leziuni intraepiteliale scuamoase de nivel scazut (LIS)
Au aparut modificari mai serioase ale celulelor cervicale dar inca nu sunt invazive, dar pot deveni. Exista si posibilitatea ca aceste celule sa revina spontan la aspect normal, desi aceasta se intampla mai rar.

Leziuni intraepiteliale (scuamoase) cu nivel ridicat

Aceste atipii sunt suficient de serioase incat nu pot suferi o revenire spontana ci necesita obligatoriu tratament, Riscul ca aceste atipii sa duca la cancer este mai mare, dar vestea buna este ca, tratate la timp, aceste anomalii se pot vindeca. De aceea este important sa fie depistate precoce. Practic reprezinta leziunile precanceroase clare.

Cancer invaziv
Modificarile celulare sunt foarte serioase si deja au capatat aspectul canceros, cu posibilitatea invadarii si celulelor din jur si transmiterii mai departe la uter ori chiar metastazare. Este un stadiu tardiv, greu de tratat despre al carui prognostic nu putem spune decat ca difera pentru fiecare femeie in parte.

Clasificarea de la I la IV

O alta clasificare folosita la noi este cea prin numerotare. Daca medicul iti spune ca rezultatul este negativ, inseamna ca nu ai nimic si tot ce trebuie sa faci este sa revii in cabinet peste un an pentru un nou test. Daca insa rezultatul este pozitiv, nu te speria ci intreaba medicul despre ce este vorba. Iata stadiile de numerotare:


Rezultat I
– inseamna ca nu ai nimic, este echivalent cu “negativ”

Reultat II – celulele prezinta atipii care arata o inflamatie atipica, de obicei infectii vaginale transmise si la col. Dar nu se poate spune exact cu ce este infectia care a determinat modificarile celulare, astfel ca medicul iti poate indica si alte analize pentru clarificarea diagnosticului.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri