1 Septembrie 2010 publicat în Mami 10 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Candidoza este o afectine cu incidenta mare in randul femeilor, practic se apreciaza ca orice femeie pana in varsta de 30 de ani a avut cel putin o data aceasta afectiune. Candidoza nu este strict legata de viata sexuala, ea putand aparea datorita oricarui factor ce perturba echilibrul florei vaginale si predispune la inmultirea excesiva a unei ciuperci ce traieste in mod natural in vagin � Candida albicans.
Candidoza poate sa apara atat la femeia activa sexual, cat si la virgine, dar poate afecta si barbatii. Flora vaginala prezinta o serie de microorganisme ce treaiesc in echilibru si au rolul de a proteja mucoasa vaginala si colul uterin de diverse infectii care s-ar putea produce la acest nivel, atat prin pH-ul nefavorabil altor microorganisme, cat si prin scurgerea continua a secretiilor care “spala” vaginul. Asadar vaginul are capacitate de autocuratare, de aceea spalaturile vaginale se fac doar la indicatia medicului. Atunci cand flora bacteriana este perturbata, Candida albicans se inmulteste mai mult si determina patologia numita candidoza.

Care sunt cauzele candidozei?

Cauzele candidozei sunt multiple, unele tin de viata sexuala, altele nu:
- Schimbarea partenerului;
- Folosirea tampoanelor (ci nu a absorbantelor care sunt mai sigure si mai putin riscante pentru sanatate);
- Anumite medicamente, cum este antibioterapia (antibioticele);
- Spalaturile vaginale pot favoriza aparitia candidozei;
- alimentatie nesanatoasa
- stresul
- contacte sexuale cu parteneri care nu isi respecta cu strictete igiena intima, in aceste cazuri adesea candidoza este asociata cu coci sau stafilococi;
- sarcina – femeia devine mult mai vulnerabila
- contacte sexuale cu parteneri multipli – fiecare partener are si el o flora peniana specifica, astfel ca flora femeii tinde sa se adapteze la flora acestuia. Daca partenerii nu sunt stabili, flora vaginala a femeii este deregrata, chiar si in cazul folosirii prezervativului. Este indicat sa folositi doar un anume tip de prezervativ.
- Scaderea imunitatii (raceli de exemplu);
- Candidoza partenerului etc.

Care sunt semnele si simptomele care “dau de gol” aceasta afectiune?

Adesea candidoza este asimptomatica sau, mai bine spus, simptomele ei nu sunt spectaculoase, astfel ca femeia nu le ia inseama la inceput si le neglijeaza. Mai tarziu insa, candidoza netratata produce o serie de probleme, de aceea este bine sa o recunosti din timp.

Principalele semne care te anunta ca ai putea avea candidoza


1. Modificarea caracteristicilor secretiilor vaginale

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri