Dupa nasterea copiilor doriti majoritatea mamicilor cauta din nou o metoda de contraceptie potrivita si totodata adaptata noului lor stil de viata.


Una din alternativele metodelor contraceptie poate fi reprezentata de sterilet, numit si dispozitiv intrauterin datorita locului sau de amplasare.

Ce este DIU?

Steriletul este un dispozitiv care se introduce de catre medicul specialist in interiorul uterului, avand forma literi “T”, astfel incat sa patrunda in cele doua trompe uterine. El impiedica eliminarea ovului eliberat la ovulatie in interiorul uterului fiind un obstacol pentru “intalnirea” ovulului cu spermatozoizii. In sens invers, spermatozoizii nu pot patrunde in trompele uterine unde se gaseste ovulul pe care l-ar putea fecunda. Implantarea steriletului presupune insa u col uterin destul de larg, de aceea acesta se foloseste dupa cel putin o nastere.

Alte mecanisme ale DIU prin care impiedica sarcina:
- inhiba ovulatia, mai ales cele cu progesteron;
- “paralizeaza” spermatozoizii care sunt celule cu un grad foarte mare de mobilitate dat de “codita” astfel incat sa poata migra spre ovul;
- Impiedica implantarea oului (ovulului fecundat) in uter;

Cate tipuri de DIU se folosesc?

Se folosesc doua tipuri de DIU:

- DIU cu cupru: T Cu-380A;
- DIU cu progestagen (levonorgestrel) : Mirena.

Care sunt efectele secundare ale DIU?

Folosirea dispozitivului intrauterin poate duce la cateva efecte secundare ce tin in special de afectarea mecanica ce poate avea loc din cauza implantarii acestuia in uter:
- tulburari menstruale;
- sangerari intermenstruale;
- sangerari mici si dese care duc la sindrom anemic, uneori foarte sever;
- dureri puternice si crampe abdominale in prima saptamana de la montare;
- dureri in timpul menstruatiei.

Care este eficienta DIU?

Steriletul prezinta o eficacitate foarte mare in privinta prevenirii sarcinilor nedorie, riscul de a ramane insarcinata fiind foarte mic, de aproximativ 0,6%. DIU nu protejeaza insa impotriva bolilor cu transmitere sexuala (BTS).

Sursa Foto: Wikipedia.org


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri