Desi s-ar crede ca racelile apar in special in sezonul rece, totusi infectiile respiratorii apar in orice sezon, inclusiv vara. Asadar nu se intampla sa ne confruntam macar o data in an cu o raceala.
- Sucul de legume si fructe– faceti un pahar mare de suc preparat din: trei morcovi, un mar, o banana si, daca aveti, cateva cuburi de ananas sau un kiwi.

- Consumati intre mese fructe, chiar daca pofta de mancare este scazuta, cate o feliuta de portocala, de mar sau de banana se inghit usor. Acestea aduc un aport important de vitamine si minerale, esentiale in refacerea organismului si lupta acestuia cu raceala si gripa. Fructele au de asemenea un continut ridicat in vutamina C, o vitamina cunoscuta pentru efectele sale curative in raceli.

- Nu se recomanda sa beti apa cand sunteti raciti, ci numai ceaiuri calde sau usor fierbinti (NU foarte fierbinti, atentie, bauturile si mancarurile foarte fierbinti distrug mucoasa orala si predispun chiar la cancer). Ceaiurile pot fi de: fructe, macese, musetel, sunatoare, tei pentru calmare, echinaceea etc.

- Painea coapta (prajita cum i se mai spune in mod incorect, fiindca nu se foloseste ulei, ci doar se usuca peste ochiul de la aragaz sau in cuptor), buscuitii si alte rontanele fara grasimi sau condimente (arome de branza etc). Acestea reprezinta de fapt fainoase usate care au rolul de a absoarbe sucul gastric in exces care se poate forma in perioada de raceala, mai ales daca se iau si medicamente. Puteti sa consumati painea coapta sub forma de crutoane in supa sau dimineata cu branza (de exemplu branza care se topeste peste felia fierbinte).

Consumati peste 2 litri de lichide pe zi, apa se pierde rapid datorita evaporarii din febra, consumului metabolic ridicat si transpiratiilor importante care apar in raceala, precum si din cauza respirateiei pe gura, cand o mare cantitate din saliva se evapora rapid, deshidratand.

Nu uitati sa consultati medicul, chiar daca simptomatologia nu e prea zgomotoasa, sunt unele infectii respiratorii grave care debuteaza silentios, de exemplu tuberculoza.

Un articol de Iulia Dibu

Sursa: Healthy.ro - Suplimentul de sanatate si diete by Kudika

Citeste si alte articole pe Healthy. Noi iti recomandam:

6 lucruri care ne fac sa aratam mai batrani decat suntem
5 Exercitii pentru sporirea placerilor sexuale
22 de lucruri inedite despre fiinta umana!


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri