"Normele reduc efectele legii in cazul copiilor mai mici de sase ani care sufera de autism, nu clarifica atributiile persoanelor care iau parte la terapia pacientilor cu tulburari de spectrul autist (TSA), nu reglementeaza accesul la educatie si serviciile specializate adresate tuturor persoanelor afectate, chestionarul propus pentru diagnostic nefiind validat stiintific", se arata intr-un comunicat al Asociatiei Autism Transilvania.
Organizatiile sunt nemultumite si de faptul ca au fost consultate "doar formal" la intocmirea normelor de aplicare a Legii 151/2010, iar forma prezentata de oficialitati a acestor norme, aflate in dezbatere publica, "modifica esential sensul legii".
Lupta cu autismul: Un ecou surd in urechile autoritatilor
Printre solicitarile organizatiilor semnatare se numara recunoasterea psihoterapiei pentru recuperarea persoanelor cu TSA ca serviciu medical de catre CNAS si implicit decontarea acestui serviciu, reglementarea accesului la educatie si a interventiilor/serviciilor specializate adresate adolescentilor si adultilor afectati de TSA.
Pentru stabilirea tuturor reglementarilor necesare, asociatiile "cer infiintarea unui grup interministerial format din reprezentanti ai celor trei ministere implicate si care sa elaboreze in termen de sase luni, impreuna cu reprezentantii societatii civile, strategia nationala de recuperare si integrare in societate a tuturor persoanelor cu tulburari de spectru autist".
Sursa: 9am.ro
Dincolo de nopțile nedormite – Inegalitatea tăcută cu care se confruntă comunitatea LGBT+
Studiu: 11% dintre români nu merg niciodată la evenimente culturale! Lipsa timpului și a banilor sunt principalele motive
Frica de stomatolog, o realitate ignorată: 75% dintre români se plâng de o sănătate orală proastă - sau foarte proastă
Între un copil de 14 ani și un bărbat de 40 de ani NU există o relație de iubire. Nu a fost o poveste de dragoste. A fost abuz.