Evitati expunerea la radiatii, metale grele (plumb si mercur), carbon disulfid si gaze anestezice; expunerea la radiatia ecranelor computerelor pare sa nu fie daunatoare. Vorbiti cu doctorul despre expunerea la locul de munca; daca exista vreun risc va trebui sa folositi echipament de protectie sau, in anumite cazuri, sa obtineti un transfer pe durata de dinainte si in timpul sarcinii.
Expunerea la fecale de pisica
Daca aveti pisica, nu este bine sa veniti in contact cu materiile fecale ale acesteia datorita riscului de toxoplasmoza. Aceasta afectiune nu este periculoasa pentru copii si adulti, insa poate determina la fat malformatii congenitale, inclusiv afectare cerebrala si orbire.
Ce conditii medicale ar trebui tratate inainte de a ramane gravida?
Femeile care au astm, diabet, hipertensiune arteriala, epilepsie, boli de inima, hipotiroidism sau sunt obeze vor avea nevoie de ingrijiri speciale in timpul sarcinii. Tratamentul trebuie, de asemenea, ajustat atat pentru pregatirea pentru a ramane gravida, cat si in timpul sarcinii.
Care sunt vaccinurile necesare inainte de sarcina?
In timpul consultatiei preconceptionale medicul va poate recolta o proba de sange pentru a testa daca sunteti imuna la rubeola si varicela; aceste afectiuni, daca ar aparea in timpul sarcinii, pot avea efecte semnificative la nivelul fatului si mamei. Daca o femeie nu este imuna ea va trebui sa fie vaccinata inainte de a ramane gravida si sa astepte 1 luna pana la o noua incercare.
Consultant: Dr. Marius Calomfirescu,
Medic primar obstetrica-ginecologie,
Supraspecializare in medicina materno-fetala
Competenta in ecografie obstreticala si ginecologica
Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Marketing Manager
Sursa: Comunicat de presa
De ce ajung femeile din România la psiholog. ”Trăim într-o cultură în care femeia e învățată să pună nevoile celorlalți înainte”
Metroul bucureștean scurtează drumul spre prevenția cancerelor asociate infecției cu HPV
“Love Fair”, târgul caritabil care schimbă soarta animalelor fără stăpân
Țările din Europa în care se fac cele mai multe transplanturi de celule stem. Pe ce loc e România?