Studiile au aratat ca numai 5% dintre femeile gravide nasc la o data afoarte apropiata de data probabila a nasterii calculata de catre medici. Si prin urmare, data nasterii lui bebe este doar o statistica, ea ramane doar “probabila”. Foarte putine femei dau nastere bebeilor lor in apropierea datei calculate si asta ne face sa ne intrebam daca acest lucru nu se intampla din pura coincidenta.
Stabilirea datei probabile a nasterii este de mare folos medicilor, care trebuie sa calculeze cate saptamani de sarcina au trecut, pentru a evalua corect modul in care se dezvolta copilasul si pentru a efectua analizele prenatale necesare la timp, inainte ca micutul sa se nasca.
Pentru a calcula data probabila a nasterii, la prima zi a ultimei menstruatii de adauga 280 de zile (echivalentul a 40 de saptamani de sarcina)- astfel se calculeaza varsta menstruala a sarcinii. Aceasta metoda nu este precisa, deoarece menstruatia unei femei are o durata variabila. O metoda mult mai precisa de determinare a datei nasterii micutului tau o reprezinta ecografia, care in functie de lungimea fatului, de forma placentei si de pozitionarea lui in uter, poate preciza o data mult mai plauzibila pentru nasterea copilului.
Nici macar doctorul nu poate indica data la care vei naste cu exactitate si nici bebe nu va urma un orar bine stabilit.
Daca esti pentru prima data mamica, ar trebui sa iti intrebi mama cat de indepartata a fost nasterea ta de data probabila la care erai asteptata. Asa ca, daca te-ai nascut la doua saptamani fata de calculele facute este foarte probabil ca si tu sa dai nastere bebelusului tau cu ceva timp dupa data calculata.
Majoritatea femeilor isi aduc pe lume copilasii intre saptamanile 37 si 42 de sarcina. Dar unele nasc prematur, inainte de saptamana 37 de sarcina, deci inainte de data prezisa de calcule. Exista diferiti factori care pot influenta si predispune o viitoare mamica sa nasca prematur: anomalii de dezvoltare ale uterului, infectii, greutatea corporala etc.
Unde poți bea apă de la robinet în România? Harta cu locuri care oferă apă potabilă gratuit
Dincolo de nopțile nedormite – Inegalitatea tăcută cu care se confruntă comunitatea LGBT+
Studiu: 11% dintre români nu merg niciodată la evenimente culturale! Lipsa timpului și a banilor sunt principalele motive
Frica de stomatolog, o realitate ignorată: 75% dintre români se plâng de o sănătate orală proastă - sau foarte proastă