Studiul a cuprins aproximativ 1000 de mame vegetariene, care nu consumasera niciun fel de produs lactat, ce au fost comparate cu mame care consumau in mod regulat produse lactate. Rezultatele studiului au fost publicate in “The Journal of Reproductive Medicine”.
Specialistii au gasit si o explicatie pentru rezultatele acestui studiu: consumul de produse lactate creste nivelul saguin de hormon de crestere asemanator insulinei (IGF- insulinlike growth hormone), hormon despre care se crede ca ar produce hiperovulatie, femeia devenind astfel mai fertila. Asa ca, cu cat este mai mare nivelul de IGF din sangele viitoarei mamei, cu atat sansele ca aceasta sa aiba hiperovulatie, si astfel gemeni, sunt mai mari.
O dieta deficitara in produse lactate scade sansele ca viitoarea mama sa aduca pe lume gemeni, sau cel putin asa sustin medicii, care sunt convinsi ca exista o stransa legatura intre nasterile multiple si nivelurile sanguine de IGF.
Consumul de produse lactate in general creste nivelurile sanguine de IGF la oameni, iar consumul de lapte de vaca ce a fost injectata cu hormon de crestere sintetic are efecte mai intense. In general laptele de vaca contine mari cantitati de IGF produs in mod natural de catre glanda hipofizara a animalului. In unele ferme, animalele sunt injectate cu hormoni sintetici care ajuta la cresterea productiei de lapte.Cu toate ca rezultatele studiului sunt favorabile, nu se stie 100% sigur daca lactatele chiar au un cuvant de spus in nasterea gemenilor, deoarece rata nasterilor multiple este influentata in primul rand genetic, si mai apoi de alimentatie- consumul de cartofi si ignama (un fel de cartofi dulci) se presupune ca ar contine o substanta care determina hiperovulatia, care creste astfel sansele de nastere multipla.
Daca iti doresti sa ai gemeni nu strica niciodata sa manaci mai multe lactate, poate cine stie, chiar vei avea gemeni!
Un articol de Simona Prodanoiu
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară