IN ACEST ARTICOL:
Desi majoritatea sarcinilor ajung la termenul firesc al travaliului, intre 37 si 40 de saptamani, totusi un important procent din nasteri are loc mai devreme de 37 de saptamani, aproximativ 12% din mamici nascand prematur.

Desi majoritatea sarcinilor ajung la termenul firesc al travaliului, intre 37 si 40 de saptamani, totusi un important procent din nasteri are loc mai devreme de 37 de saptamani, aproximativ 12% din mamici nascand prematur.

De aceea este important ca o viitoare mamica sa cunoasca acele semne importante ale nasterii premature pentru a le recunoaste daca este cazul si pentru a sti sa sune si sa se prezinte de urgenta la medic. Preventia nasterilor premature este deosebit de importanta si consta in evitarea consumului acelor substante interzise pe timpul sarcinii, ca alcoolul, tutunul, si de asemenea in hidratarea corecta a gravidei (deshidratarea este cauza de nastere prematura), hranirea corecta si vitaminizarea precum si monitorizarea atenta daca in antecedente exista sarcini multiple (gemeni, tripleti) sau avort spontan.

Semnele nasterii premature

Este firesc ca atunci cand o gravida simte ca bebe impinge in jos, spre iesire, sau cand are contractii sa se alarmeze si bine face. Chiar daca aceste semne descrise mai jos apar fie si in mijlocul noptii, nu le ignorati si nu ezitati sa sunati medicul si sa va prezentati de urgenta la un control. Nu va fie teama ca deranjati sau ca poate vi se pare, este mult mai importanta sanatatea voastra si a viitorului bebe si pentru acestea sunt serviciile medicale de urgenta.

Cele mai importante semne ale nasterii premature sunt:
- Scurgerea unui lichid usor galbui, insa care nu miroase a urina, este semn ca se pierde lichid amniotic;

- Mai mult de 5 contractii pe ora. Este uneori posibil ca femeia care se apropie de termen sa simta contractii, dar acestea nu trebuie sa fie atat de dese. 5 sau mai multe contractii intr-o ora nu este semn bun.

- Scurgeri vaginale mai abundente;

- Scretii vaginale care, desi poate cantitativ sunt ca de obicei, prezinta urme de sange proaspat sau inchegat. Daca ati sesizat asa ceva, indiferent ca urmele sunt foarte mici, este bine sa va prezentati la medic.

- Cresterea presiunii in zona pelvina, ca si cum bebe ar impinge in jos, spre iesire;

- Simptome asemanatoare celor menstruale si dureri puternice si dese de spate, asociate cu dureri de burta si stari de greata, poate chiar diaree.

- Schimbarea evidenta a caracteristicilor secretiilor vaginale: devin mai apoase, mai vascoase sau chiar sangerii

- Sangerari vaginale evidente.

Oricare din aceste semne si simptome aparute inainte de 37 de saptamani de gestatie trebuie sa va alarmeze si sa va convinga sa va prezentati de urgenta la medic.

Un articol de Iulia Dibu


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri