13 Februarie 2012 publicat în Preconceptie 49 share-uri

Mama surogat este acea femeie care procreeaza un copil pentru un cuplu care nu il poate avea.

Un cuplu infertil sau un cuplu in care femeia, din diverse cauze medicale iremediabile, nu poate tine sarcina pana la termen sau macar pana la o varsta la care un eventual prematur poate supravietui – poate apela la o ama surogat.

De ce si cum se poate apela la o mama surogat?

O mama surogat poate fi orice femeie care are varsta de a procrea, conform legislatiei din Romania, desi aceasta varsta nu este precizata in mod cert.

O femeie poate dori sa devina mama surogat fie din motive financiare, fie pentru ca are o sarcina pe care nu si-o doreste si vrea ca micutul ce urmeaza a se naste sa aiba deja o familie.

Cuplul in care femeia este infertila si mama surogat

O mama surogat poate ramane insarcinata si prin fertilizare in vitro, astfel incat se va folosi sperma barbatului din cuplul de parteneri in care femeia este cea infertila sau care nu poate duce sarcina la termen, insa spermatozoizii barbatului se dovedesc a fi sanatosi.

Se mai poate accepta fertilizarea mamei surogat cu spermatozoizi de la barbatul din cuplu in situatiile in care femeia poarta o boala genetica si este sfatuita de specialistul genetician sa nu faca copii.

Cuplul in care barbatul este infertil si mama surogat

In acest cuplu mama surogat poate fi insarcinata, tinand o sarcina pe care nu si-o doreste si vrea sa doneze copilul cuplului infertil, sau poate fi fertilizata prin intermediul bancii de donatori.

Mama surogat si legislatia din Romania

In Romania legislatia este inca incompleta privind mama surogat. Conform legii un cuplu adult, casatorit sau care poate dovedi ca au petrecut imrepuna peste doi ani (insa nu sunt precizate metodele prin care poate fi facuta dvada), pot apela la o mama surogat prin intermediul unui contract notarial prin care aceasta declara ca va dona oferi copilul cuplului imediat dupa nastere.

Boli si situatii in care poate fi luata in considerare apelarea la o mama surogat:

  • cand femeia sufera de baoala ovarelor polichistice;
  • Cand femeia prezinta insuficienta ovariana
  • Boli genetice ale mamei cu transmitere autozomal-dominanta;
  • Afectiuni de natura infectioasa ale mamei, infectii (de obicei virale car sunt incurabile) care se pot
  • transmite la fat sau perturba dezvoltarea fatului)
  • Barbatul sufera de infertilitate
  • Agenezii si malformatii congenitale la femeie sau barbat care afecteaza fertilitatea;
  • Cand mama prezinta o boala grava consumtiva care nu permite un consum de energie atat de mare ca cel produs de sarcina. De exemplu o femeie depistata cu cancer.

Aboneaza-te la NewsLetter-ul Kidz pentru a primi mai multe articole despre copii.

Surza foto: sxc.hu


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri