Cum se interpreteaza rezultatele testului Papanicolau?
Rezultatele acestui test sunt in general interpretate dupa unele clasificari ce au fost standardizate. Unul din sistemele de clasificare a testelor Papanicolau este sistemul Bathesda (TBS). Categoriile sale se refera la tipurile de modificari celulare si gradul in care acestea intereseaza mucoasa colului uterin, invazivitatea acestora (cat patrund in adancime fata de stratul superficial) etc. Iata care sunt clasificarile:
Normal
Celulele au aspect normal, nu sunt evidentiate modificari.
Celule atipice cu semnificatie nedefinita (modificari celulare reactive)
La frotiu se observa modificari celulare insa nu par a fi precanceroase. Din pacate nu au nici o modificare ce sa sugereze cu certitudine o anumita cauza. Cel mai frecvent aceste tipuri de modificari sunt date de infectiile vaginale cum ar fi herpes, Chlamydia sau levuri, insa, cum spuneam mai sus, cauza modificarilor este doar presupusa.
Patologii folosesc aceasta categorie atunci cand testul Papanicolau nu indica daca celulele anormale sunt cauzate de inflamatie ori de leziune precanceroasa.
Leziuni intraepiteliale scuamoase de nivel scazut (LIS)
Aceste modificari ale celulelor scuamoase (celule de la nivelul cervixului uterin) nu sunt invazive dar pot deveni in timp, desi celulele anormale revin uneori, in mod spontan, la aspectul normal.
Leziuni intraepiteliale (scuamoase) cu nivel ridicat
Acestea nu dispar in general fara tratament iar probabilitatea ca acestea sa se transforme in cancer este mai mare in lipsa unui tratament specific. Partea buna este ca toate leziunile scuamoase pot fi vindecate, astfel va fi inlaturat riscul de aparitie al cancerului de col uterin pe acest fond. Daca le depistati in timp util (adica anual sa faceti testul Papanicolau) preveniti intr-un procent foarte mare cancerul de col.
Cancer invaziv
Aceasta clasificare indica probabilitatea afectiunilor canceroase de a se transmite la colul uterin si mai departe.
Sistemul Bethesda nu este singura metoda de clasificare a rezultatelor testului Papanicolau, tocmai de aceea este indicat sa va intrebati medicul care este semnificatia testului, astfel incat sa va lamuriti intocmai.
Dincolo de nopțile nedormite – Inegalitatea tăcută cu care se confruntă comunitatea LGBT+
Studiu: 11% dintre români nu merg niciodată la evenimente culturale! Lipsa timpului și a banilor sunt principalele motive
Frica de stomatolog, o realitate ignorată: 75% dintre români se plâng de o sănătate orală proastă - sau foarte proastă
Între un copil de 14 ani și un bărbat de 40 de ani NU există o relație de iubire. Nu a fost o poveste de dragoste. A fost abuz.