IN ACEST ARTICOL:
Te-ai gandit vreodata ca cele cateva kilograme in plus ti-ar putea afecta fertilitatea? Studiile recente au aratat ca greutatea corporala are o influenta asupra fertilitatii, obezitatea putand chiar sa cauzeze infertilitate.

Te-ai gandit vreodata ca cele cateva kilograme in plus ti-ar putea afecta fertilitatea? Studiile recente au aratat ca greutatea corporala are o influenta asupra fertilitatii, obezitatea putand chiar sa cauzeze infertilitate.

Obezitatea este un factor de risc pentru nenumarate afectiuni cum sunt bolile cardiovasculare, diabetul, dar ea poate cauza si infertilitate sau sindomul ovarelor polichistice, in care exista o productie mare de testosteron ce inhiba ovulatia.

Se spune ca daca tesutul adipos este intr-o cantitate mai mare este ca si cand ai lua doze mici de anticonceptionale. De ce? Pentru ca tesutul gras produce estrogen in mod constant si continuu, hormon implicat in procesul ovulatiei. In timp, nivelele mici de estrogen secretate de tesutul gras inhiba hormonii LH (hormonal luteinizant) si FSH (hormonal foliculo stimulant) care sunt implicati si ei in declansarea ovulatiei.

Obezitatea are un impact negativ si asupra altor hormoni, chiar daca ai ovulatie normala se poate sa ai probleme in ceea ce priveste fertilitatea. Studiile au aratat ca, in comparatie cu femeile normoponderale ce au ovulatie in mod regulat, femeile care au ceva kilograme in plus tot au sanse mult mai mici sa conceapa un copil, chiar si daca ovuleaza normal. Bineinteles ca riscul de infertilitate creste proportional cu numarul kilogramelor in plus… deci cu cat esti mai plinuta, cu atat ai sanse mai mici sa poti concepe destul de usor un bebe.

Pentru a sti mai bine cum stai cu greutatea ar trebui sa-ti calculezi indicele de masa corporala sau BMI (body mass index); acesta masoara masa unei persoane in raport cu inaltimea ei. BMI reprezinta raportul dintre greutatea unei persoane masurata in kilograme si patratul inaltimii masurata in centimetri. Dupa calcul putem avea urmatoarele situatii:

• BMI mai mic sau egal cu 18- subponderal
• BMI intre 18 si 25- normoponderal
• BMI intre 25-30- supraponderal
• BMI peste 30- obez

Greutatea ideala pe care ar trebui sa o ai atunci cand vrei sa concepi un copil ar trebui sa se reflecte intr-un BMI intre 18 si 25.

Daca ai un indice de masa corporala mai mare de 25, atunci nu rata nicio consultatie prenatala pentru a avea o sarcina fara probleme si un bebelus sanatos mai apoi!

Un articol de Simona Prodanoiu


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri