In ultima perioada, datorita numarului tot mai mare de cupluri care apeleaza la fertilizarea in vitro, incidenta nasterilor multiple a crescut considerabil, deoarece cateodata fertilizarea in vitro se poate dovedi un pic prea resusita, cuplul primind nu unul, ci doi sau chiar trei bebelusi in dar, unoeri mai mult decat si-ar putea permite.
In ultima perioada, datorita numarului tot mai mare de cupluri care apeleaza la fertilizarea in vitro, incidenta nasterilor multiple a crescut considerabil, deoarece cateodata fertilizarea in vitro se poate dovedi un pic “prea resusita”, cuplul primind nu unul, ci doi sau chiar trei bebelusi in dar, unoeri mai mult decat si-ar putea permite.

Majoritatea parintilor cu gemeni sau tripleti sunt foarte incantati, dar doctorii sunt extrem de rezervati si incearca sa scada numarul nasterilor multiple, chiar si cu pretul unui succes mai mic al fertilizarii in vitro, deoarece sarcinile multiple predispun la nasteri premature si alte complicatii ce pot pune viata mamei, dar si a bebelusului in pericol.

Care este tehnica fertilizarii in vitro? In general, femeia primeste tratament hormonal pentru stimularea ovulatiei, producandu-se hiperovulatie (se produc mai multe ovule); ovulele sunt astfel recuperate, fertilizate cu spermatozoizii partenerului si implantati inapoi in uter. Astfel ca, cu cat mai multe ovule fertilizate, cu atat mai multe sanse de succes, deoarece nu toate reusesc sa ramana viabile.

Tehnicile folosite la fertilizarea in vitro sunt din ce in ce mai sofisticate si mai nou se incearca implantarea a mai putini embrioni, dar de calitate superioara. Astfel ca, se recomanda transferarea a unui singur embrion daca femeia are varsta sub 35 de ani, si a 3-5 embrioni daca femeia are peste 37 de ani.

Medicii se tem ca daca vor reduce numarul embrionilor implantati vor avea sanse mai mici de a reusi. Astfel ca, acum embrionii se studiaza mai atent la microscop inainte de a fi transferati, iar medicii ii selecteaza pe cei care au mai multe sanse de reusita. In primele zile, malformatiile cromozomiale nu pot fi observate cu ochiul liber, asa ca sunt observati cu cateva zile mai mult decat de obicei pentru a lasa timp malformatiilor cromozomiale sa-si faca apartitia.

Multe femei ce fac tratamente pentru fertilitate nu vad o sarcina multipla atat de riscanta, ba chiar sunt bucuroase ca vor avea in scurt timp o familie numeroasa. Dar, sarcinile multiple predispun la complicatii in timpul celor 9 luni (preeclampsia, diabet gestational), la nasteri premature, greutate mica a nou-nascutului, probleme de sanatate pe termen lung.

Un articol de Simona Prodanoiu


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri