Din ce in ce mai multe cupluri sufera de o problema ce le poate afecta viata personala si relatia: nu reusesc sa aiba un copil. Din pacate cauza acestei probleme se afla de cele mai multe ori de partea feminina, caci femeile au mai frecvent afectiuni genitale ce scad sansa de a avea un copil: insuficineta ovariana, anexite, infectii genitale, menstruatie neregulata etc.
Daca un cuplu nu reuseste sa aiba un copil nu inseamna neaparat ca este vorba despre sterilitatea unuia dintre ei, ci poate doar ca exista o problema undeva ce constituie un obstacol in acest sens. Tocmai din aceste considerente se vor efectua teste de sterilitate pentru ambii parteneri.
Cine trebuie sa faca aceste teste ?
In general inainte de a indica un test de sterilitate medicul dicuta cu cuplul si le sugereaza sa incerce conceptia in perioadele fertile (la femeie ovulatie si doua-trei zile inainte de aceasta). Multe cupluri realizeaza ca perioada in care au incercat sa aiba un copil era in afara ovulatiei femeii. Tocmai de aceea o femeie ar trebui sa aiba un calendar al menstruatiei in care sa noteze lunar zilele in care are menstruatie si eventualele probleme care apar (abundenta, intrerupta, cu flux mic sau mare, dureroasa etc. ).
Un general persoanele care sunt indrumate spre un test de fertilitate sunt cele care au urmatoarele caracteristici :
* menstruatie neregulata, cu pauze lungi, timp de luni de zile
* cuplurile la care se observa o problema, cum ar fi lipsa ejacularii, a ovulatiei
* pacienta are in istoricul ei medical sarcini pierdute repetate sau boala inflamatorie pelvina
* persoana respectiva in varsta de peste 30 de ani esueaza in incercarile de a concepe timp de 6 luni, fara folosirea metodelor de contraceptie
Sunt dureroase aceste teste ?
Unele dintre ele nu sunt dureroase (cum ar fi analiza spermei, examenul fizic si testele de sange), iar altele pot produce un disconfort (cum ar fi biopsia, laparoscopia si histerosalpingograma)
Sunt costisitoare aceste teste ?
Depinde de numarul de teste si de cat de repede se identifica acea cauza ce a dus la infertilitate. Se intampla uneori ca aceasta cauza sa nu fie identificata si tocmai din acest motiv la inceputul evaluarilor sunt intrebati ambii parteneri cam care este numarul maxim de teste pe care il doresc. Monitorizarea zilnica a detaliilor ce tin de fertilitate pe care fiecare dintre cei doi parteneri trebuie sa le tina in vedere este o situatie stresanta si stanjenitoare pentru cei doi.
Unde se fac aceste teste ?
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice