IN ACEST ARTICOL:
Din ce in ce mai multe cupluri sufera de o problema ce le poate afecta viata personala si relatia: nu reusesc sa aiba un copil. Din pacate cauza acestei probleme se afla de cele mai multe ori de partea feminina, caci femeile au mai frecvent afectiuni genitale ce scad sansa de a avea un copil: insuficineta ovariana, anexite, infectii genitale, menstruatie neregulata etc. Daca un cuplu nu reuseste sa aiba un copil nu inseamna neaparat ca este vorba despre sterilitatea unuia dintre ei, ci poate doar ca exista o problema undeva ce constituie un obstacol in acest sens. Tocmai din aceste considerente se vor efectua teste de sterilitate pentru ambii parteneri.

Histersalpingograma este radiografie care evidentiaza interiorul uterului, trompele uterine si zonele inconjuratoare. Aceasta metoda de investigatie poate pune in evidenta existenta unei obstructii la nivelul trompelor uterine ce poate impiedica ovulul sa ajunga in uter sau spermiile sa ajunga la ovul, astfel incat nu se mai produce fecundarea. De asemenea o astfel de radiografie poate pune in avidenta existenta unor patologii la nivelul uterului care pot impiedica nidatia (implantarea ) ovulului in peretele uterin.
Biopsia endometriala este o metoda ce consta in prelevarea unei mostre de tesut de la nivelul endometrului (tesutul ce captuseste la interior uterul) in vederea evaluarii structurii acestuia si modificarile care se produl la nivelul endometrului de-a lungul ciclului menstrual.

Sonohisterograma este un alt test pe baza de radiografie care foloseste substanta de contrast pentru a examina organele reproducatoare feminine.

Laparoscopia : este o metoda de investigatie ce se face sub anestezie generala si care consta in introducerea in zona pelvina, prin intermediul unei mici incizii la nivelul abdomenului, a unei sonde mici ce prezinta in capatul investigator o sursa de lumina si o camera de luat vederi (foarte redusa ca dimensiuni). Astfel se analizeaza organele genitale : uterul, trompele si ovarele, putandu-se determina diverse afectiuni ca : infectii la nivelul organelor genitale, chistrui ovariene, excrescente, benzi aderente care apasa pe trompe spre exemplu si le ingusteaza diamentrul etc. De asemenea tot prin intermediul acestei metode pot fi tratate unele afectiuni cu ar fi endometrioza ( o afectiune ce se localizeaza la nivelul endomentrului, acel tesut ce captuseste la inerior uterul).

Alte teste suplimentare

Se mai pot efectua unele ecografii atat la femei cat si la barbati pentru determinarea unor eventuale tumori (forme de cacer) la nivelul pelvisului si care ar putea efecta conceptia.

Histerescopia este o metoda imagistica ce investigheaza mucoasa uterului prin intermediul unei mici sonde ce contine in capatul examinator si o camera de luat vederi. Prin aceasta sonda se pot efectua si tratari ale unor afectiuni, cum ar fi unele excrescente la nivelul uterului. Micul investigator se introduce prin vagin, traverseaza colul uterin (zona ingusta dintre vagin si uter) si analizeaza mucoasa uterina, poate patrunde si pe trompe, unde nu doarse poate analiza structura mucoasei acestora, ci se pot dezobstrua odata cu introducerea sondei.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri