IN ACEST ARTICOL:
Fertilitatea reprezinta de fapt o reflexie a functionalitatii organelor sexuale, problemele de fertilitate putand apare atat la femei cat si la barbati.
La femei functia fertila poate fi afectata de malformatii congenitale, variatii hormonale, anticonceptionale, chisturi ovariene, unele medicamente sau de factori ereditari. La barbat fertilitatea este influentata de mediul de munca (spre exemplu spermiile nu traiesc la temperaturi ridicate – cei care lucreaza in cuptoare, turnatorii etc.), de malformatii congenitale, variatii hormonale, factori ereditari, anumite boli sechelante (oreion) etc.

Metode pentru a spori fertilitatea

Pentru femei

Sistarea anticonceptionalelor

Se recomanda ca inceperea actelor sexuale neprotejate pentru conceperea unui copil sa se faca dupa minim 6 luni de la intreruperea anticonceptionalelor pentru a elimina riscul unor eventuale malformatii congenitale. Pe parcursul celor 6 luni va puteti proteja cu prezervativ sau alte mijloace de contraceptie, exceptand contraceptia hormonala.

Vitaminele

Se recomanda ca inainte de conceptie cu cateva luni femeia sa ia vitamine si multiminerale, bogate in special in acid folic, dar si restul vitaminelor si mineralelor. Se pare ca acestea sporesc destul de mult fertilitatea.

Sexul la ovulatie

Pentru a avea sanse maxime de a ramane insarcinata se recomanda sa aveti contacte sexuale neprotejate la ovulatie, atunci cand ovulul care ar putea fi fecundat este eliminat in caile genitale feminine. Daca ovulul nu este inca eliminat, evident ca spermatozoizii nu au ce fecunda si ca atare nu apare sarcina.

Silueta

Este recomandata o alimentatie sanatoasa care sa scada totodata surplusul de kilograme, daca acesta exista. Studii de specialitate au demonstrat ca supraponderabilitatea afecteaza fertilitatea.

Pentru barbati

Alimentatia

Se recomanda o alimentatie bogata in fructe si legume, acestea contin in special fructoza – hrana principala a spermatozoizilor.

Mediul de viata si munca

Caldura excesiva afecteaza fertilitatea barbatului. Atunci cand este mic, testicolele coboara din abdomen in scrot tocmai pentru ca acolo este o temperatura mai mica decat in abdomen. Spermatozoizii nu sunt viabili la o temperatura ca cea a corpului, astfel ca pentru barbatii care lucreaza in medii foarte calde (cuptoare, topitorii etc.) apare riscul de scadere a fertilitatii. Exceptie fac rasele adaptate caldurii, cum ar fi cea negroida.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri