Avortul spontan
Avortul spontan reprezinta pierderea unei sarcini in aproximativ primele 20 de saptamani de sarcina. Afecteaza intre 10- 15% sau mai mult dintre toate sarcinile. Un avort spontan complet apare inainte de saptamana 20 de sarcina (numarandu-se din prima zi a ultimei menstruatii). Cele mai multe avorturi spontane apar inainte de saptamanile 6 -12 de gestatie, de multe ori inainte de a sti ca esti gravida. Un avort spontan incomplet este pierderea unor elemente ale sarcinii, dar nu a tuturor.
Cand se rupe apa sau apare dilatarea colului uterin in prima jumatate a sarcinii, termenul este de avort spontan, si se considera ca femeia a pierdut sarcina. Amenintarea de avort este o etapa premergatoare a unui avort spontan. Se estimeaza ca aproximativ 10-15 % dintre sarcini se termina prin avort spontan. Dar, chiar si acest numar poate fi o subestimare, deoarece multe avorturi spontane apar atat de devreme incat trec neobservate si sunt confundate cu o menstruatie normala.
Avort spontan timpuriu vs tardiv
Avorturile spontane timpurii apar in primul trimestru si reprezinta 80% dintre toate avorturile spontane. Un avort spontan timpuriu are loc in primele 12 saptamani de sarcina. Simptomele unui avort spontan timpuriu includ in general sangerari vaginale, crampe abdominale si scaderea sensibilitatii sanilor. Retineti ca o sangerare usoara este destul de frecventa in primele 12 saptamani de sarcina si NU inseamna neaparat ca aveti un avort spontan. Avorturile spontane tardive sunt mult mai putin frecvente, apar la 6 din 1.000 de sarcini si au loc intre sfarsitul primului trimestru si saptamana 20. Citeste continuarea articolului pe mamisicopilul.ro
Foto articol: pixabay.com
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români