-
Schimbări la nivelul sânilor
Fiind atât de puternic influențați hormonal, sânii tăi știu că ești însărcinată înainte ca restul corpului tău să afle asta. Din perioada în care ar trebui să vină menstruația ei devin grei, sensibili, uneori de-a dreptul dureroși. Câteva săptămâni mai târziu - cu mult înainte ca bebe să vină pe lume - ei vor produce, deja, primele picături de colostru.
Sensibilitatea sânilor este de-a dreptul incomodă pentru unele dintre femei. Sutienele preferate rămân, adesea, mici și chiar dacă, în cazul tău particular, dimensiunile sânilor nu se modifică atât de mult, e foarte probabil să nu mai suporți senzația pe care sutienul sau bustiera o lasă pe piele.
-
Sensibilitatea la mirosuri
Sensibilitatea la mirosuri este unul dintre primele simptome asociate sarcinii. Tot sub influența hormonilor, nasul tău pare că o ia razna. Nu numai că vei percepe mult mai ușor diverse mirosuri, dar este foarte posibil să ți se pară că mâncarea are un iz ciudat, să nu mai suporți parfumul preferat sau să te deranjeze ceea ce gătește vecinul de la 3 case depărtare.
Din păcate, sensibilitatea la mirosuri se perpetuează întreaga sarcină. Din fericire, situația nu va fi deranjantă 9 luni, ci doar la început, în primul trimestru, când merge mână în mână cu…
-
Grețuri și vărsături
Filmele ne fac să asociem debutul sarcinii cu grețurile matinale și există mult adevăr în spatele acestui clișeu. Tot din cauza hormonilor, primul trimestru de sarcină se poate dovedi dificil pentru multe dintre gravide, care nu mai reușesc să mănânce mâncărurile preferate. Dacă este și cazul tău, faci parte dintre fericite: alte viitoare mămici nu reușesc să mănânce și să se hidrateze deloc și ajung la tratamente perfuzabile pentru controlarea stărilor de rău.
Există, evident, remedii casnice care te ajută să depășești mai ușor situația. Pe unele femei le ajută mesele mici și dese, pe altele - alimentele sărate, lămâia sau ghimbirul. De altfel, mesele mici și dese sunt o soluție bună și pentru a preveni pericolul diabetului gestațional. Deși nu e determinat de tiparele alimentare din sarcină, el poate fi controlat prin reglarea alimentației.
Vestea foarte bună este că grețurile tind să se remită și să dispară complet către finalul primului trimestru. Vestea proastă este că o stare perpetuă de rău pentru aproape 3 luni nu e tocmai ușor de suportat.
-
Nas înfundat
Nasul înfundat este un simptom de sarcină ceva mai puțin adus în discuție, în general pentru că fie trece mai puțin observat, fie puține femei îl corelează cu sarcina. Din păcate, creșterea volumului de sânge circulant poate avea ca efect secundar o congestie nazală persistentă care accentuează starea de oboseală a gravidei și o împiedică să se odihnească adecvat.
Remediile pentru tratarea nasului înfundat în sarcină sunt limitate. Lavajul nazal cu ser fiziologic călduț poate fi de ajutor.
-
Reflux gastroesofagian
Creșterea în volum a uterului determină, în mod firesc, o presiune suplimentară asupra organelor interne. Pe măsură ce uterul se extinde în cavitatea abdominală, ajunge să împingă masa intestinală în sus, către diafragmă, comprimând stomacul.
Mesele mici pot reduce disconfortul pe care îl presupune refluxul gastric. Dacă reușești să nu mănânci cu minimum 2 ore înainte de culcare, cu atât mai bine.
Sensibilitatea la căldură, libidoul crescut sau absența acestuia, senzația de foame continuă, nevoia de a urina frecvent sunt alte câteva simptome cu care orice gravidă se va confrunta pe perioada sarcinii. Dar există și atâtea momente frumoase, iar rezultatul final e atât de adorabil, încât vei uita de ele imediat ce îți vei ține bebelușul în brațe!
Sursa foto: Fotografie de la Tima Miroshnichenko /Pexels
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice
3 noi terapii celulare aprobate de FDA. 74% dintre studiile aflate în desfășurare sunt dedicate oncologiei
Cancerul de sân triplu negativ (TNBC) în România. Sondaj: 7 din 10 paciente chestionate cu TNBC au până în 50 de ani