26 Aprilie 2024 publicat în Sarcina 50 share-uri

Incompatibilitatea Rh apare atunci cand o femeie gravida, a carui tip de sange este Rh-negativ, este expusa la sange Rh-pozitiv de la fatul ei, ducand la dezvoltarea de anticorpi de catre mama. Acesti anticorpi au potentialul de a traversa placenta si se ataseaza de celulele rosii din sange fetal, ducand la hemoliza sau distrugerea celulelor rosii din sangele fatului.

Acest lucru face ca fatul sa devina anemic, ceea ce poate duce la boala hemolitica a nou-nascutului. In cazuri severe, poate fi necesara o transfuzie intrauterina de sange pentru fat pentru corectarea anemiei.

Grupele de sange si factorul Rh

Fiecare persoana are un tip de grupa de sange (O, A, B sau AB) si un factor Rh, fie pozitiv, fie negativ. Tipul de sange si factorul Rh inseamna pur si simplu ca sangele unei persoane are anumite caracteristici specifice. Tipul de sange este dat de anumite molecule particulare numite antigene si anticorpi. Anticorpii sunt prezenti in plasma, iar antigenele pe suprafata celulelor sangvine rosii (eritrocite).

Factorul Rh este o proteina care se gaseste pe celulele rosii din sange. Daca proteina factorului Rh este prezenta pe celule, persoana are Rh-pozitiv.

  • Tipuri de sange pozitiv: A +, B +, 0+ si AB +
  • Tipurile de sange negativ: A-, B-, O- si AB-
  • Factorii Rh sunt determinati genetic.

Un copil poate avea tipul de sange si factorul Rh al fiecarui parinte sau o combinatie a ambilor parinti. Factorii Rh urmeaza un model comun de mostenire genetica. Gena Rh-pozitiva este dominanta (mai puternica) si chiar si atunci cand este asociata cu o gena Rh-negativa, gena pozitiva preia controlul. Daca o persoana are gene + +, factorul Rh in sange va fi pozitiv. Daca o persoana are genele + -, factorul Rh va fi, de asemenea, pozitiv. Daca o persoana are genele – -, factorul Rh va fi negativ.

Citeste mai multe pe mamisicopilul.ro

Foto fr si main: Elizaveta Galitckaia /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri