Controalele prenatale urmaresc starea de sanatate atat a viitoarei mame, cat si a copilului, medicul putand depista din timp eventulele afectiuni aparute si putandu-le trata la debut.
Controalele medicale in trimestrul al doilea de sarcina (sapatamanile 15-28)

In aceasta perioada controalele medicale se fac o data la fiecare doua saptamani in cazul in care sarcina se desfasoara fara probleme.

Se recomanda analize ale urinii pentru descoperirea precoce a preeclampsiei (boala manifestata in timpul sarcinii si imediat dupa aceasta, caracterizata prin pierderea cunostintei, crampe si spasme violente) si a eventualelor infectii urinare.

Tensiunea trebuie masurata si stabilit daca valorile ei se incadreaza in normal. Se efectueaza glicemia si un test de incarcare cu 50 g glucoza intre saptamanile 24-28 de sarcina. De asemenea, se repeta analizele prescrise in primul trimestru si se verifica cresterea in greutate a gravidei (gravida nu trebuie sa ia in greutate mai mult de un kilogram pe luna).

Ecografia este investigatia de electie pentru a stabili gradul de dezvoltare a fatului. In cazul in care exista riscul unor malformatii fetale, medicul recomanda efectuarea unui triplu test (este un test care determina markerii de malformatii). Amniocenteza este un test ce se efectueaza numai in cazul unor sarcini cu probleme, in saptamanile 24-28 de sarcina, si care depisteaza eventuale anomalii genetice ale fatului.

Vizita la medic in cel de-al treilea trimestru de sarcina (saptamanile 29-40)

Odata intrata in al treilea trimestru de sarcina, trebuie sa cresteti frecventa vizitelor medicale.

La fiecare control din aceasta perioada, medicul va aprecia cresterea in greutate a gravidei (nu trebuie sa depaseasca 2 kilograme pe luna) si mentinerea valorilor tensionale in limite normale.

Veti efectua un examen de urina, ecografii, analizele recomandate si in primul trimestru de sarcina, si, in plus, determinarea anticorpilor antiRh (in cazul in care viitoarea mamica este Rh negativ).

Intre saptamanile 35 si 37, medicul trebuie sa va faca testul la Streptococ beta hemolitic de grup B. Daca acest test se dovedeste a fi pozitiv, ti se vor administra antibiotice in timpul nasterii pentru a impiedica transmiterea acestei bacterii la fat.

Data calculata de catre medic ca fiind data aproximativa a declansarii travaliului poate fi depasita si in conditiile unei sarcini normale, dar vor fi necesare niste teste suplimentae in aceasta perioada pentru a verifica starea de sanatate a bebelusului dumneavoastra.

Nu amanati consultatiile prenatale, ci prezentati-va la medic de indata ce credeti ca puteti fi insarcinata. Numai asa puteti parcurge o sarcina normala fara incidente si puteti naste un bebelus sanatos si vioi!

Un articol de Simona Prodanoiu


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri