IN ACEST ARTICOL:
Antibioticele pot fi uneori indispensabile in cazul unor infectii cu germeni periculosi. De aceea cel mai bine pe timpul sarcinii este sa previi infectiile, sa te protejezi si sa eviti expunerea la medii toxice.

Antibioticele pot fi uneori indispensabile in cazul unor infectii cu germeni periculosi. De aceea cel mai bine pe timpul sarcinii este sa previi infectiile, sa te protejezi si sa eviti expunerea la medii toxice.

Antibioticele sunt impartite in cateva clase, unele sunt sigure in timpul sarcinii, dar majoritatea trec bariera placentara si ajung in circulatia sanguina a fatului, interferand cu dezvoltarea normala si determinand malformatii.
  • Penicilinele sunt antibioticele cel mai putin toxice. Aceasta clasa de antibiotice este folosita pentru tratarea infectiilor cu o gama larga de germeni. Printre peniciline se numara: peniciline cu spectru ingust de actiune -penicilina G, moldamin, penicilina V, oxacilina- si peniciline cu spectru larg -ampicilina, amoxicilina, augmentin, carbenicilina.
  • Cefalosporinele sunt antibiotice exterm de bune, dar trebuie administrate cu prudenta. Este permisa administrarea lor in timpul sarcinii, dar sub stricta supraveghere a medicului. Din aceasta clasa de medicamente fac parte: cefalexina, cefazolina, ceforuxima, ceftriaxona, cefepima etc.
  • Aminoglicozidele -reprezentate de gentamicina, kanamicina, amikacina, streptomicina, neomicina- sunt contraindicate in timpul sarcinii, dar in cazul unor infectii severe cu germeni sensibili doar la aceste antibiotice le poti folosi pentru o mica perioada de timp si in doze ajustate de medicul curant. Aceste antibiotice pot determina surditate, pot afecta mentinerea echilibrului si determina fenomene toxice la nivel renal.
  • Tetraciclinele sunt un grup mai mare de antibiotice active pe multi germeni (au spectru larg) dintre care fac parte: tetraciclina, doxiciclina, minociclina. Tetraciclinele sunt interzise in sarcina, mai ales in trimestrele II si III, deoarece ajunse in sangele fetal, se acumuleaza in oasele si dintii acestuia, sunt toxice pentru ficat. In ceea ce priveste alaptarea, tetraciclinele se concentreaza foarte bine in laptele matern si sunt contraindicate in cursul alapatrii, putand determina nou-nascutului aceleasi afectiuni mentionate.
  • Cloramfenicolul este un antibiotic cu spectru larg containdicat datorita reactiilor sale rare, dar extrem de toxice. La nou nascut poate determina “sindromul cenusiu” care se manifesta prin: voma, diaree, pielea vanata, deshidratare.
  • Macrolidele- au ca reprezentant principal eritromicina. Ele au spectru ingust si se numara printre antibioticele admise in cursul sarcinii.
  • Sulfamidele sunt contraindicate in cursul sarcinii, dar si la nou-nascuti deoarece actioneaza o mai mare perioada de timp si trec placenta, determinand icter grav daca este administrat in apropierea nasterii.
  • Chinolonele sunt cel mai des folosite in tratamentul infectiilor urinare -acidul nalidixic, norfloxacina, ofloxacina, ciprofloxacina. Sunt contraindicate la femeile insarcinate si copii mici, deoarece se concentreaza in oase si cartilaje si pot determina dureri articulare.

Pentru a evita eventualele riscuri, evita orice medicament, planta medicinala sau substanta straina. Daca este absolut necesar, este bine sa consulti medicul- doar el iti va prescrie ce este mai sanatos si mai potrivit pentru tine.

Iti recomandam sa citesti si articolul Medicamentele si sarcina

Un articol de Simona Prodanoiu


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri