Pentru a avea o alimentatie corecta in timpul sarcinii, nu trebuie doar sa mananci mai mult, ci important este ce consumi. Chiar daca sunt necesare 300 de calorii in plus pe zi, mai ales in ultimele luni de sarcina, cand fatul creste rapid, acele calorii trebuie sa provina din alimente sanatoase, atent selectionate, pentru a contribui la buna crestere si dezvoltare a copilului.
vitamina B6: implicata in producerea celulelor sangelui, in utilizarea proteinelor in organism, in metabolismul grasimilor si carbohidratilor; se gaseste in carnea de porc, cerealele integrale, banane
  • vitamina B12: importanta pentru producerea de celule rosii si pentru mentinerea sanatatii sistemului nervos; pentru un aport adecvat trebuie sa consumi carne, peste, pui, lapte; persoanele vegetariene, care nu isi iau aceasta vitamina din dieta, trebuie sa apeleze la suplimente de B12;
  • vitamina D: este esentiala pentru oase si dinti, ajuta la absorbtia calciului; se gaseste in lapte, produse dietetice, cereale si paine;
  • acidul folic: necesar in formare sangelui, in producerea de proteine si pentru funtia sa enzimatica; alimentele care contin acid folic sunt legumele verzi, fructele, fasolea, mazarea, nucile;
  • grasimile: reprezinta principala forma de depozit a energiei; surse de grasimi sunt: carnea, laptele integral, untul de arahide, uleiurile vegetale. Procentul de grasimi din dieta zilnica nu trebuie sa depaseasca 30%
  • Oamenii de stiinta sunt de parere ca dieta zilnica are o influenta foarte mare asupra sanatatii fatului, chiar dinainte de a ramane insarcinata. De exemplu, o descoperire recenta arata ca acidul folic ajuta la preventia defectelor de tub neural (precum spina bifida) care apar in stadiile initiale de dezvoltare fetala, de aceea e important sa consumi suficient acid folic chiar inainte de a ramane insarcinata si in timpul primelor saptamani de sarcina. Chiar daca exista multe produse care contin acid folic, unele dinte ele fortifiate cu acid folic, precum cerealele, doctorii incurajeaza femeile sa ia suplimente de acid folic inante si in timpul sarcinii, in special in primele 28 de zile.

    Calciul este un alt mineral important pentru femeile gravide. Pentru ca necesarul de calciu al fatului aflat in plina dezvoltare este mare, se recomanda sa cresti aportul de calciu pentru a preveni o pierdere de calciu din propriile oase. Cele mai bune surse de calciu sunt laptele si produsele lactate. Daca ai intoleranta la lactoza sau daca nu consumi aceste produse, trebuie sa apelezi la suplimente de calciu. Semnele de intoleranta la lactoza cuprind diaree, balonare, crampe dupa consumul de lactate. In acest caz pot fi de ajutor pastilele cu lactaza sau consumul de lapte fara lactoza. Alte alimente bogate in calciu mai sunt: sardinele si somonul cu oase, tofu, broccoli, spanacul si sucurile de fructe fortifiate cu calciu.


    Vizionare placuta

    Aboneaza-te la Garbo sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
    In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Alimentatia in sarcina.