IN ACEST ARTICOL:
Greata si varsaturile sunt cele mai comune neplaceri ce pot surveni in timpul sarcinii. Acestea apar in prima parte a sarcinii si sunt resimtite de majoritatea femeilor.
Greata si varsaturile sunt cele mai comune neplaceri ce pot surveni in timpul sarcinii. Acestea apar in prima parte a sarcinii si sunt resimtite de majoritatea femeilor. Greata si vasraturile nu reprezinta de obicei o problema, deoarece ele dispar dupa primul trimestru de sarcina. In cazuri extrem de rare aceste episoade pot fi dominate de varstaturi excesive si se pot prelungi peste a treia luna de sarcina, caz in care gravida trebuie internata pentru investigatii.

Nu se stie exact ce anume produce aceste neplaceri, dar se pare ca ele sunt cauzate de variatiile hormonale care au loc mai ales in primul trimestru de sarcina. Greata poate aparea in special in cursul diminetii, uneori insotita de varsatura, dar simptomele pot surveni si in alta perioada a zilei.

Iata cateva masuri care te pot ajuta in cazul in care greata si varstaurile nu-ti dau pace:
  • Mananca putin si des mai degraba decat rar si mult pentru a te asigura ca stomacul tau nu este complet gol niciodata
  • Identifica lucrurile care iti provoaca aceasta stare de greata (mancaruri, mirosuri) si incearca sa le eviti pe cat posibil
  • Alimentele usoare fara condimente sunt mai bine suportate deoarece sunt digerate mai bine (fructele, orezul, biscuitii, legumele)
  • Uneori repausul si intreruperea temporara a activitatilor sau diminuarea acestora te poate ajuta
  • Unele femei spun ca acupunctura sau masarea incheieturii mainii poate ameliora simptomele
  • Specialistii recomanda vitamina B6 deoarece amelioreaza greata si varsaturile din timpul sarcinii, dar nu lua nimic inainte de a discuta cu medicul tau
  • Medicamentele antiemetice (contra varsaturilor) este bine sa fie evitate in primul trimestru de sarcina, dar se pare ca metoclopramidul nu are efecte nefaste asupra dezvoltarii fatului
In primul trimestru de sarcina este bine sa eviti orice fel de medicament, dar daca simptomele tale se agraveaza, medicatia poate deveni necesara, deoarece varsaturile in exces pot provoca scadere in greutate, deshidratari cu pierderi de saruri si minerale ce determina si scaderea cantitatii de urina eliminata.

In aceste cazuri extreme, discuta cu medicul care poate prescrie un antihistaminic sau un antiemetic, care, ca si medicamentele antiacide folosite pentru diminuarea senzatiei de arsura la stomac, sunt considerate nedaunatoare fatului, dar pot avea ca reactii adverse somnolenta si tulburarile de vedere temporare asupra mamei.

Daca varsatura este in cantitate mare si se produce frecvent, apeleaza la medic pentru hidratare pe cale venoasa si restabilirea echilibrului electrolitic.

Un articol de Simona Prodanoiu

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri