Arsurile gastro-esofagiene sunt cauzate de sucul gastric acid care ajunge in esofag, iritandu-l. Acest proces prin care sucul gastric acid reflueaza in portiunea inferioara a esofagului poarta numele de reflux gastro-esofagian.
Sylfirm X, inovație în estetică - microneedling și radiofrecvență...

Progesteronul, secretat in timpul sarcinii incetineste digestia alimentelor aflate in stomac si intarzie evacuarea gastrica (timpul in care alimentele trec din stomac spre duoden). Astfel ca, dupa masa, alimentele din stomac inpreuna cu sucul acid urca spre esofag, producand arsurile.
Exista cateva metode care te pot ajuta sa scapi de arsurile la stomac.
Lichidul amniotic: ce rol are și ce este anormal

In primul rand, pentru ameliorarea arsurilor, trebuie sa “umbli” la dieta. Exista unele alimente care favorizeaza refluxul: mancarurile grase si condimentate, rosiile, cafeaua, bomboanele, ceaiul tare si alcoolul. De aceea, trebuie sa ai grija la consumul acestor alimente. In plus, ca viitoare mamica, ar trebui sa consumi cantitati mai mici de alimente, dar mai des, penrtu a preveni umplerea pana la refuz a stomacului.
Pozitia corpului are un cuvant de spus atunci cand vine vorba de arsuri gastrice. Daca stai in picioare sau in orice poztie ti-e comoda, dar cu partea superioara a corpului mai la verticala, secretiile gastrice se vor drena normal- astfel nu se va produce refluxul. Evita sa stai intinsa in pat dupa o masa copioasa si de asemenea evita mesele tarzii. Se recomanda sa dormi pe cateva perne ca sa nu stai intinsa la orizontala.
Daca ai incercat aceste mici trucuri pentru a ameliora arsurile, dar nu au avut niciun efect, este bine sa consulti medicul, care probabil iti va prescrie niste medicamente antiacide, care neutralizeaza aciditatea gastrica si protejeaza mucoasa esofagiana.Stai linistita, aciditatea gastrica si refluxul sunt normale si nu sunt periculoase in timpul sarcinii. Cu un tratament corespunzator, majoritatea femeilor au observat ca nu au mai avut probleme. Dar daca nici o dieta corecta, nici pozitia corpului si nici antiacidele nu te scapa de arsuri, spune-i medicului, care te va sfatui in legatura cu ce ai mai putea face pentru acest lucru.
Un articol de Simona Prodanoiu
Studiu: aproape 4 din 10 români din mediul urban spun că încrederea în propriile forțe i-a ajutat să își mențină echilibrul pe perioada pandemiei
Studiu: 71% dintre copii susțin că violența este prezentă în școlile lor
Copiii vorbesc despre viitorul și drepturile pe care și le doresc
Grupuri de suport și pentru aparținătorii pacienților cu cancer