IN ACEST ARTICOL:
Preeclampsia sau toxemia gravidica este un sindrom ce constituie o complicatie a sarcinii, manifestat prin hipertensiune arteriala, pierdere de proteine prin urina (proteinurie) si umflarea bratelor si picioarelor datorita retentiei de apa (edeme).

• Hipertensiunea gestationala – femeile cu acesta boala au doar hipertensiune, fara aparitia proteinelor in urina; acesta boala poate evolua catre preeclampsie;
• Hipertensiunea cronica – apare inainte de 20 de saptatmani de sarcina si continua sa fie prezenta inca 12 saptamani dupa nastere;
• Preeclampsie suprapusa pe hipertensiune cronica – descrie situatia in care o femeie are deja hipertensiune inainte de a ramane insarcinata, iar in timpul sarcinii dezvolta si preeclampsie

Factorii de risc

• Istoric de preeclampsie. Daca boala a fost prezenta la sarcini anterioare sau daca exista rude cu acesta afectiune, riscul de a face preeclampsie este crescut.
• Prima sarcina. Riscul de preeclampsie este mai mare in cazul primei sarcini.
• Varsta. Riscul de preeclampsie este mai mare pentru femeile trecute de 35 de ani.
• Obezitatea;
• Sarcina multipla. Riscul este mai mare in cazul femeilor cu gemeni, tripleti sau sarcini multiple;
• Diabetul gestational. Femeile care dezvolta diabet gestational au risc mai mare de preeclampsie in timpul sarcinii;
• Alte boli in antecedente. Istoricul unor boli precum hipertensiune, boli renale, lupsu, creste riscul afectiuni

In 2006, un studiu a aratat ca exista doua proteine specifice care au nivele mai mari la gravide si despre care se crede ca ar putea fi implicate in cresterea si functionarea vaselor ce iriga placenta. Pe baza acestei descoperiri se spera obtinerea unui test care sa poata depista eficient preeclampsia.

Diagnosticul

De obicei preeclampsia este descoperita cu ocazia consulturilor medicale prenatale. Diagnosticul se pune pe baza masurarii tensiunii arteriale (mai mare de 140/90 mm Hg) si a prezentei proteinelor in urina. Daca acestea indica o posibila preeclampsie, medicul va face investigatii suplimentare care sa investigheze functiile rinichilor, inimii si sangelui.

Se va urmari si starea fatului, se va monitoriza cresterea si dezvoltarea sa prin efectuare ecografiei fetale.

Complicatii

Principala complicatie si una dintre cele mai grave este ecplampsia. Aceasta reprezinta ultima faza in evolutia preeclampsiei in absenta tratamentului. Este o criza convulsiva ce pune in pericol viata mamei si fatului. Alte complicatii ale preeclampsiei sunt reprezentate de scadearea fluxului de sange in placenta, lipsa de dezvoltare a fatului, nasterea prematura.

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri