In momentul in care o femeie doreste sa aiba un copil isi pune, printre alte intrebari, si pe cea cu privire la vaccinarea din preconceptie, precum si la cea din timpul sarcinii.
Desi apare deocamdata doar in teorii, exista un risc ca fatul sa dezvolte o anumita patologie doar in cazul in care mama este vaccinata cu vaccinuri ce contin virusuri vii atenuate (virusul este “omorat” si inoculat in vaccin). Nu exista insa dovezi ca vaccinurile care contin virusurile ar interveni in dezvoltarea normala a fatului.Daca insa femeia gravida poate fi expusa unei boli care are ca profilaxie vaccinarea, atunci beneficiile vaccinarii depasesc net riscurile infectarii fatului. In general, singurele vaccinuri care nu sunt recomandate gravidelor sau in ultimele 4 saptamani ale preconceptiei sunt cele vii atenuate. Daca insa vaccinarea este necesara, medicul epidemiolog va decide procedura, insa de obicei nu se practica intreruperea de sarcina.
In preconceptie
In perioada preconceptiei este recomandat un screening pentru anumite boli transmisibile care pot fi prevenite prin vaccinare, ca de exemplu rubeola, hepatita B, rujeola, hepatita A etc. De asemenea unele teste pentru depistarea anumitor boli pot fi necesare in functie de modul de viata al femeii, spre exemplu testele pentru toxoplasmoza (mai ales daca exista in antecedente cazul unui avort spontan) sau mola etc. Un alt vaccin indicat in preconceptie este cel antigripal, chiar si cel viu atenuat.
Postsarcina
Dupa nastere nu exista nici o contraindicatie pentru niciun fel de vaccin, inclusiv cele care contin virusuri vii atenuate. Chiar sunt recomandate in cazul in care femeia este predispusa unor patologii din sfera infectioaselor.
In timpul sarcinii
Pentru ca perioada sarcinii este una sensibila mai ales pentru fat, se pot face in timpul sarcinii unele vaccinuri precum:
• Hepatita A: este indicat femeilor cu risc crescut de expunere la acest virus. Siguranta acestui vaccin in timpul sarcinii nu a fost inca determinata, dar este un vaccin care nu contine virusuri vii atenuate; riscul teoretic de afectare a fatului este considerat foarte scazut .
• Hepatita B: este recomandat gravidelor cu risc de infectare
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară