Placenta previa sau placenta jos inserata este o complicatie a sarcinii in care placenta este situata in segmentul inferior al uterului si acopera partial sau total orificiul cervical. Se estimeaza ca intre trei si sase gravide dintr-o mie au acesta problema.

Placenta previa sau placenta jos inserata este o complicatie a sarcinii in care placenta este situata in segmentul inferior al uterului si acopera partial sau total orificiul cervical. Se estimeaza ca intre trei si sase gravide dintr-o mie au acesta problema.

Pe masura ce partea inferioara a uterului se mareste si se destinde in a doua jumatate a sarcinii, placenta incepe sa se detaseze, provocand sangerari severe. Daca placenta acopera complet orificiul cervical, nasterea normala nu se poate desfasura si se va face operatie cezariana.

Hemoragia din placenta previa poate pune in pericol atat viata mamei cat si a copilului. Daca sangerarea nu se opreste, sau daca se declanseaza nasterea prematura, copilul trebuie extras prin cezariana, chiar daca sarcina nu este la termen.

Exista patru tipuri de placenta previa, primele doua fiind cele mai intalnite:
• placenta jos inserata: placenta are insertie joasa, la aproximativ 5cm de orificiul cervical intern, insa copilul se poate naste natural;
• placenta previa marginala: marginea inferioara a plancentei ia contact cu orificiul cervical, insa nu il acopera, iar copilul se poate naste natural;
• placenta previa partiala: placenta acopera partial orificiul cervical intern, nasterea naturala e impiedicata si este necesara operatie cezariana;
• placenta previa totala: placenta acopera complet orificiul cervical si nasterea se face prin cezariana.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 5 Măști pentru un păr mai sănătos, mai bogat și mai strălucitor

La inceputul sarcinii, ecografia poate arata placenta in apropierea orificiului cervical sau pe care il acopera, insa nu este neaparat placenta previa. Pe masura ce fatul se dezvolta, uterul expansioneaza si deplaseaza palcenta din apropierea orificiului uterin.

Care sunt semnele de placenta previa?

Sangerarea vaginala in ultimul trimestru de sarcina, brusca, cu sange rosu aprins, lipsita de durere, este cel mai important semn de placenta previa. Sangerarile din placenta previa se pot diminua sau chiar opri pentru un timp, dar aproape in toate cazurile ele vor aparea din nou in cateva zile sau in cateva saptamani. Unele femei prezinta si contractii uterine. Uneori nimic nu indica prezenta unei placente jos inserate, aceasta fiind descoperita la ecografiile prenatale.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri