Placenta previa sau placenta jos inserata este o complicatie a sarcinii in care placenta este situata in segmentul inferior al uterului si acopera partial sau total orificiul cervical. Se estimeaza ca intre trei si sase gravide dintr-o mie au acesta problema.

Care femei sunt la risc?

Femeile multipare, care care au nascut cel putin o data, au un risc mai mare de a avea placenta previa decat femeile aflate la prima sarcina. Un risc usor crescut au si femeile care au nascut prin cezariana sau care au mai avut o sarcina anterioara cu placenta previa. Alti factori care cresc riscul de placenta previa sunt: sarcina multipla (gemeni), varsta mamei mai mica de 20 de ani si mai mare de 30 de ani.

Fumatul este consiferat un factor de risc pentru inserarea joasa a placentei.

Ce masuri se iau?

Masurile pe care medicul le ia in cazul placentei jos inserate depind de severitatea hemoragiei, de varsta la care a ajuns sarcina, de starea generala a mamei si de tipul de placenta previa.

Daca nu au aparut sangerarile, gravida trebuie sa evite activitatile fizice periculoase, efortul intens, si contactul sexual dupa 28 de saptamani.

In cazul in care fatul are o varsta intre 24 si 34 saptamani de gestatie, se pot administra corticosteroizi pentru a grabi dezvoltarea pulmonara fetala si pentru a se pregati fatul pentru o nastere prematura.

Nasterea imediata poate fi indicata daca mama este in pericol datorita sangerarilor sau daca a aparut suferinta fetala. In acesta situatie, este recomandata operatia cezariana pentru a grabi extractia fatului si a evita agravarea suferintei fetala in nasterea normala.

Un articol de Ciprian Chitu

Sursa: Healthy.ro

Citeste si alte articole pe Healthy. Noi iti recomandam:

Cum sa slabesti eficient si repede

Cum sa scapi de cearcane

5 retete eco ieftine pentru frumusete


 

Om îndrăgostit de frumos în toate formele lui, sunt un Pește veritabil cu ascendent în Fecioară (emoțional, creativ și permanent pendulând...Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri