2. Sani mariti si durerosi
Atunci cand ai ramas insarcinata se produc modificari in secretia hormonilor sexuali ce au influenta si asupra dezvoltarii glandei mamare. Astfel glandele mamare se dezvolta, sanii cresc si devin durerosi. Cresterea sanilor mai ales in prima luna de sarcina nu este foarte mare, insa suficienta pentru a se vedea cu ochiul liber o diferenta, cresterea si sensibilitatea lor fiind mai accentuate decat in saptamana premenstruala.
3. Modificari la nivelul mameloanelor
Odata cu cresterea sanilor se modifica si aspectul mameloanelor. Sanii, desi au crescut, nu sunt tari, ei au consistenta moale. Mameloanele isi largesc putin aria si devin mai pigmentate (mai intens colorate).
4. Urinare frecventa
Pentru ca micutul se dezvolta in uter duce la destinderea acestuia si totodata la secretia unor hormoni care se elimina si urinar (cum ar fi gonadotropina corionica, cea care este dozata si in testele de sarcina relizate pe urina). Pentru ca uterul se mareste si isi modifica pozitia, el apasa atat pe vezica urinara cat si pe canalul recto-anal. In ceea ce priveste vedica urinara, aceasta nu se mai destinde ca de obicei ci la un volum mai mic, astfel ca veti simti nevoia sa mergeti mai des la toaleta si veti observa ca urinati mai putin.
5. Constipatie si balonare
Datorita apasarii uterului pe canalul ano-rectal cum am descris mai sus dar si datoruta altor modificari cum ar fi schimbarea presiunii intraabdominale este afectata si degestia, astfel femeia simte mai des balonari si este mai constipata.
6. Senzatia de foame constanta nejustificata
Desi programul si activitatile zilnice au ramas aceleasi (nu a aparut nimic care sa duca la cresterea necesarului energetic cum ar fi o activitate sportiva sau intensificarea activitatilor de la locul de munca etc), totusi femeia simte o nevoie imperioasa de a manca. Tocmai ce a terminat masa acum jumatate de ora si din nou ii este foame, are diverse pofte pe care nu le-a mai avut de mult timp sau chiar ajunge sa manance alimente si sortimente alimentare care alta data nu ii erau pe plac. Cresterea nevoii de nutrienti deriva evident din nevoia micutului pentru dezvoltare.
De ce ajung femeile din România la psiholog. ”Trăim într-o cultură în care femeia e învățată să pună nevoile celorlalți înainte”
Metroul bucureștean scurtează drumul spre prevenția cancerelor asociate infecției cu HPV
“Love Fair”, târgul caritabil care schimbă soarta animalelor fără stăpân
Țările din Europa în care se fac cele mai multe transplanturi de celule stem. Pe ce loc e România?