Ce simte mamica in aceasta perioada?
Mamica se simte bine, trebuie insa sa fie incurajata si sustinuta de partener si familie. Are nevoie atat de odihna fizica, cat si psihica, in sensul ca nu trebuie sa aiba griji sau sa fie stresata. Desi inca mai creste burtica, te-ai cam obisnuit sau ar trebui cu circumferinta mare si durerile de spate nu ar mai trebui sa fie asa intense. De acum in colo miscare fizica prea multa nu mai poti sa faci, poate doar sa mai inoti sau sa mergi mai mult ori sa dai din maini, insa inainte de a-ti revizui programul de sport vorbeste obligatoriu cu medicul tau. Este importan sa vorbesti cu medicul fiindca este totusi o perioada sensibila pentru tine, delicata, cand pot sa apara contractii uterine puternice sau se evidentiaza posibile simptome ale placentei previa sau alte patologii placentare, de aceea trebuie sa ai o grija sporita de tine incepand cu aceasta sapatamana.
Vitaminizeaza-te si mananca sanatos in continuare pentru ca ficatul atu are mai mult de lucru si cu bilirubina fetala, iar micutul inca se dezvolta.
E o perioada propice sa conutinui comunicarea cu bebe pana la nastere. Ai inceput in saptamanile trecute sa ii vorbesti, si tu si taticul, poate sa ii si citesti ceva. Este indicat sa ai o anumita carte de povesti din care sa ii tot citesti, iar si iar. In felul asta, poate nu iti dai seama, dar ii dezvolti micutuli inclusiv memoria, zonele cerebrale destinate acestor procese. Studii de specialitate au demosntrat pe de o parte ca micutii carora li s-a citit cand erau in burtica mamei sunt mai inteligenti, pe de alta parte ca acestia raspund mult mai bine la alaptare atunci cand mama le citeste din aceeasi carte din care citea si cand bebe era in burtica. S-ar putea ca acele povesti de i le citesti acum sa devina preferatele lui o buna perioada din copilarie. Totodata, poti observa cum raspunde micutul la unele actiuni ale tale, poti invata, usor-usor, ce ii place si ce nu din ce-i vorbesti, ton, voce, cantec etc. Stabiliti in toata aceasta perioada o legatura cum nici nu-ti imaginezi ca ai putea crea cu bebelusul tau.
Mare grija la igiena intima, nu ai voie pana la nastere sa suferi nici cea mai mica tulbrare.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară