IN ACEST ARTICOL:
Diabetul zaharat gestational este o boala ce se manifesta prin intoleranta la glucoza de severitate variabila care este evidentiata in timpul sarcinii. Aprozimativ 6-8% din numarul de gravide sufera de aceasta maladie, iar in anumite populatii sau zone incidenta este si mai mare (africanii si rasa neagra in general sau femeile care au in familie cazuri de diabet zaharat).
- nastere prematura.

Cum se pune diagnosticul?

Pentru grupurile de risc se efectueaza screening pentru diabetul gestational. In mod normal, indiferent daca gravida face parte sau nu din grupele de risc, inca de la prima vizita la cabinetul obstreticianului pentru a evolua sarcina se evalueaza riscul pentru diabet gestational. In cazul in care gravida prezinta risc de dezvoltare a diabetului gestational i se vor face teste de monitorizare a glicemiei inainte de saptamana 24 de sarcina. Daca insa nu se intrevad riscuri de dezvoltare a diabetului de sarcina se vor face analizele de evaluare a glicemiei din saptamanile 24-28 de sarcina.

Cel mai folosit test este cel de toleranta la glucoza. Acesta consta in administrarea unui lichid ce contine 50 g de glucoza. Corpul absoarbe rapid glucoza, determinand cresterea glicemiei in 30 –60 minute. O mostra de sange este prelevata la o ora dupa ingerarea solutiei. O glicemie mai mare sau egala cu 140mg/dl este considerata drept anormala.
Se mai poate evalua nivelul glicemiei a jeun (dimineata pe nemancate, cu conditia ca in ultimele 8-12 ore gravida sa nu fi consumat nici un aliment sau lichid cu exceptia apei). Dimineata pe nemancate i se va recolta sange femeii insarcinate si se va masura glicemia, care daca are valori mai mari de 129mgr/dl de sange va indica prezenta diabetului gestational. De asemenea daca valorile glicemiei luate intamplator pe parcursul zilei (fara a limita alimentatia gravidei) depaseste 200mgr/dl de sange se va considera ca gravida prezinta diabet gestational.

Tratamentul diabetului gestational

Conform ultimelor studii in domeniu se prefera o individualizare a tratamentului in diabetul gestational pana la obtinerea unor valori normale ale glucozei in sange si mai putin respectarea intocmai a protocoalelor medicale. Cum antidiabeticele orale sunt interzise in sarcina, intr-o situatie mai putin grava de diabet gestational singura masura luata si de multe ori suficenta consta in dieta si monitorizarea permanenta a glucozei si a fatului pana la nastere, dar si postpartum. Gravidei i se vor recomanda deasemenea exercitii fizice speciale. Gravida va trebui sa isi masoare glicemia de cateva ori pe zi, dimineata inainte de masa si apoi la doua ore dupa fiecare masa. Va avea un jurnal in care va nota alimentatia zilnica si valorile glicemiei, acest jurnal fiind util medicului in privinta monitorizarii eficacitatii tratamentului. In conditiile in care alimentatia si exercitiile fizice nu “tin in frau” glicemia se va recurge la administrarea de insulina.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri